Volgende week donderdag 20 juni 2013 is het zover. Dan moet het Internationaal Tribunaal van de FIA uitsluitsel geven over Pirelli-gate.

Laten we ervan uit gaan dat Mercedes schuldig wordt bevonden. Wat voor straf verwachten  jullie dat ze krijgen? Puntenaftrek? Aantal GP’s  geen deelname [zoals BAR destijds]? Uitsluiting kampioenschap voor constructeurs en afname [deel] punten van rijders?

De kans bestaat dat ze een aantal GP’s niet mogen deelnemen. De gemiste kilometers ten opzichte van de concurrenten, kunnen dan worden gezien als voordeel die wordt ingelopen door de overige teams.

Rotzooien met punten met terugwerkende kracht heeft naar de mening van uw scribent geen zin. Je kunt niet goed bepalen hoeveel voordeel een Rosberg ervan had in Monaco, bijvoorbeeld.

Het kan zelfs nadelig uitpakken voor titelkandidaat Alonso als Hamilton/Rosberg alsnog DSQ krijgen voor Monaco. De voorsprong van Vettel wordt dan groter.

Afbeelding

Pirelli beroept zich intussen nog steeds op haar separate contract met de FIA. Geen enkele Formule 1-fan weet exact wat er in welk contract staat. Het enige wat men steeds roept is dat je niet mag testen met een auto uit 2013.

Maar wat nou als er ergens in een contract staat dat dit wél mag wanneer er aan X of Y is voldaan?

Het verleden heeft al meer dan eens bewezen dat de F1 vol zit met grijze gebieden en politieke spelletjes. Na de hoorzitting kennen we de [meeste] feiten en kan iedereen zijn [objectieve dan wel subjectieve] mening daarop baseren.

Afbeelding

Los van de vraag of Mercedes gestraft moet worden, zit ik zelf met een andere vraag:

Wisten Red Bull en Ferrari namelijk dat zij beiden waren benaderd door Pirelli voor een privé-test? Dat men dus wist dat ook de concurrent was benaderd? Mocht het antwoord daarop ‘ja’ zijn, zijn deze teams dan ook niet [deels] nalatig geweest? Wanneer Ferrari en Red Bull zó overtuigd zijn van de illegaliteit van deze test, waarom gaf men dit dan niet direct door aan de FIA toen zij benaderd werden door Pirelli?

Horner heeft toegegeven dat Red Bull Racing tegen Pirelli zou hebben gezegd, dat de test in hun ogen illegaal was. Toen hij door een interviewer werd gevraagd of men dit dan ook niet aan de FIA hoorde te melden, zodat voorkomen kon worden dat een ander team de test wel zou aangrijpen, klapte de Brit dicht.

Blijkt uit het dichtklappen dan het feit dat ze zelf ook deels schuldig zijn, of juist dat men niet geheel vind dat de test zó illegaal was?

Wellicht is dat laatste een verklaring voor het vertrouwen van Mercedes AMG, in de opmaat naar de zitting voor het Internationaal Tribunaal?

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s