Mark Alan Webber [Queanbeyan, Nieuw-Zuid-Wales, 27 augustus 1976] is een Australisch autocoureur die in 2012 aan zijn elfde seizoen in de Formule 1 begon. Zijn tot op heden grootste overwinning is de GP van Duitsland op de Nürburgring in 2009.

Webber begon zijn carrière in de karting en Formule Ford en vertrok in 1996 naar Groot-Brittannië omdat daar meer kansen lagen. Na een seizoen in de Formule 3 reed hij vanaf 1998 voor Mercedes-Benz in het GT-kampioenschap. Na 2 crashes tijdens de 24 uur van Le Mans in 1999 richtte Webber zich op de eenzitters en kwam in 2000 uit in de Formule 3000 bij het team van Paul Stoddart. Ook in 2001 reed hij in deze klasse en werd toen tweede in de eindstand.

Op dat moment was hij ook al testcoureur bij het Formule 1-team van Benetton na een contract van Arrows te hebben afgeslagen. In 2002 maakte Webber zijn debuut in de Formule 1 voor het team van Minardi waar zijn landgenoot Stoddart intussen de baas was. Al in zijn eerste race (nota bene zijn thuisrace) zorgt Webber voor een sensatie door vijfde te worden en de eerste punten te scoren voor Minardi in 3 jaar.

Afbeelding

Het leverde hem een transfer op naar het Jaguar-team op waar hij het eerste jaar 17 punten scoorde en tiende werd in het kampioenschap. In 2004 ging het moeizamer, bovendien liet Ford, de eigenaar van het Jaguar-team, halverwege het seizoen weten met het team te stoppen.

Webber kon in 2005 terecht bij Williams en de verwachting waren hooggespannen. Hij haalde voor de eerste keer het podium door derde te worden in de Grand Prix van Monaco. In de buurt van zeges kwam hij niet. Voor 2006 veranderde er veel bij Williams, motorenleverancier BMW vertrok en daar kwam Cosworth voor in de plaats. Ook zijn teamgenoot Nick Heidfeld vertrok. Webber bleef aan en kreeg Nico Rosberg als nieuwe teamgenoot.

Maar ook in 2006 liep het seizoen niet goed. De auto was niet betrouwbaar, en alleen in het begin kon Webber strijden om de punten. In Monaco streed hij nog mee om de overwinning, maar ook daar begaf zijn motor het. Hij werd uiteindelijk veertiende met zeven punten.

Afbeelding

Aan het eind van het jaar maakte Webber bekend dat hij zou gaan overstappen naar zijn oude team Red Bull Racing, dat inmiddels Jaguar Racing had overgenomen. Hij hoopte daar om eindelijk zijn zege te pakken, met medewerking van de van McLaren overgenomen topontwerper, Adrian Newey. Zijn teamgenoot voor 2007 was David Coulthard.

In het seizoen 2008 rijdt hij nog steeds voor Red Bull, met nog altijd Coulthard aan zijn zijde.

In 2009 rijd Mark Webber nog steeds voor Red Bull racing rijden, dit werd op 3 juli 2008 bekendgemaakt. Webber zal David Coulthard niet meer aan zijn zijde hebben, die heeft eerder die dag zijn afscheid aangekondigde. Webber krijgt de Duitser Sebastian Vettel, een van de twee Toro Rosso rijders als teamgenoot.

Op 3 juli 2008 werd bij bekend dat Mark Webber ook in 2009 bij Red Bull racing zal rijden. Eerder die dag kondigde David Coulthard zijn afscheid aan. Webber krijgt in 2009 de Duitser Sebastian Vettel, een van de twee Toro Rosso rijders als teamgenoot.

Op 12 juli 2009 won hij de GP van Duitsland op de Nürburgring.

Mark Webber verlengde op zijn 35ste verjaardag [in 2011] zijn contract bij Red Bull tot eind 2013.

Afbeelding

Het afscheid van Webber bij Red Bull komt niet onverwacht. De Australiër lag de afgelopen jaren geregeld in de clinch met teamgenoot Sebastian Vettel. De relatie tussen de twee verslechterde dit seizoen in Maleisië, toen Vettel een stalorder [Multi 21] negeerde en de zege voor de neus van Webber wegkaapte.

Op 27 juni 2013 maakte Webber bekend dat hij aan het eind van dat jaar zou stoppen met Formule 1 en dat hij voor Porsche in het World Endurance Championship gaat rijden in 2014.

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s