Brabham_BT6_1963

Ooit was autosport eenvoudig. Het was nog altijd een dure aangelegenheid, hoewel niet zo duur als tegenwoordig. Maar de auto’s waren simpel en mooi. Hoe anders is het nu?

Accoord, die karren van toen waren ronduit levensgevaarlijk, zo ook deze Brabham BT6. Maar dat dwong en dwingt ook tegenwoordig louter respect af.

Deze uit 1963 afkomstige Formula Junior BT6, zoals de auto werd aangekondigd, was in zijn tijd een succesvol strijdwagen in de raceklasses voor opkomend talent.

Onder andere latere wereldkampioen Denis Hulme [18 juni 1936-4 oktober 1992] schaafde zijn rijvaardigheden bij, voordat hij toetrad tot de snelle wereld van de Formule 1.

De BT6 is voorzien van een 1100 cc motor van de Ford Anglia 105E , vaak tot het randje van het toelaatbare geprepareerd. Het lage gewicht van ca. 400 kilo deed de snelheid van het wagentje ook veel goeds.

Brabham_BT6_Methley_Engine

Maar toen er specialisten zoals Cosworth zich ermee begonnen te bemoeien, gebeurde hetzelfde als tegenwoordig in de Formule 1. De kosten liepen te hoog op en er werd uitgekeken naar een goedkoper alternatief.

Dat werd de 1498cc Ford-pushrod motor uit een Cortina GT sedan in een Formula Junior werd geplaatst. En zo werd de Formule Ford geboren.

Deze BT6 slijt zijn ‘pensioen‘ in handen van vader en zoon Hughes. Drive maakte deze prachtige korte over een bijzondere racewagen uit een bijzondere tijdperk.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s