seven dangerous days

Nee, het is geen titel van een film. Hoewel dat voor de bewustzijn van de gemiddelde Thaise verkeersdeelnemer geen verkeerd idee zou zijn.

Maar of het écht helpt?

Laat ik bij het begin beginnen. Elke jaar rond Oud & Nieuw allerlei festiviteiten in Thailand en aangezien de Thai wel van feestjes houden, wordt er veel gegeten en…gedronken.

Geen probleem, behalve dat men onder invloed van drank [of drugs] zelf met een motorvoertuig naar huis tracht te rijden. En daar begint de ellende, want dat is niet echt bevorderlijk voor de rijstijl van de Thai die toch al te wensen overlaat.

seven dangerous days

En dat noemt men in Thailand dus de ‘Seven Dangerous Days‘ [SDD]…Het behelst een periode –zeg maar gerust een piek– van ongelukken op de weg tussen 30 december en 4 januari.

Van alle ongelukken die gebeuren rond de ‘seven dangerous days‘ is in bijna 40 van de gevallen een van de bestuurders dronken. Ruim 20% reed te hard.

Motorfietsen, het meest geliefde vervoersmiddel van de Thai, zijn het meest kwetsbaar. Bij ruim 80% van de ongelukken tijdens de SDD zijn motorfietsen betrokken.

En de politie? Helaas is de naleving niet zo strikt als de wet. Agenten kijken vaak voor een paar honderd baht ‘tea-money‘ de andere kant op. “He made no accident yet.”, klinkt het dan.

seven dangerous days

Tenzij je een buitenlander/toerist bent. Dan ben je altijd het haasje.

Vorig jaar vielen er rond de SDD in totaal bijna 3100 ongelukken, ruim 3400 gewonden en meer dan 335 doden te betreuren.

Alleen al op nieuwjaarsdag, de derde dag van de Seven Dangerous Day’s, waren er 604 ongelukken waarbij er 60 doden en 625 gewonden vielen. Het dodental voor dit jaar staat nu op een totaal van 190 doden.

En wie het Thaise Oud & Nieuw heeft overleeft, die wacht rond het waterfeest en boeddhistisch nieuwjaar genaamd Songkran welk midden april wordt gehouden, opnieuw de uitdaging om het verkeer te overleven.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s