tankauto

Sinds de zomer van 2014 is de prijs van een vat olie richting de prijs van 50 dollar per vat gedaald. Hoe komt dat zo opeens?

Ondanks dat de euro de afgelopen maanden aan waarde verloor ten opzichte van de dollar, dalen ook de prijzen aan de pomp hard.

Maar waarom daalt de olieprijs zo snel?

1. de Verenigde Staten.

De eerste en verreweg belangrijkste reden is dat de VS, als grootste energieverbruiker ter wereld, enkele jaren terug het roer heeft omgegooid en schalieolie en schaliegas is gaan exploiteren.

Dat is olie en gas die in onderaardse steen- en zandlagen zit en dus wat moeilijker te winnen. Met nieuwe technieken is dit proces echter zo geslaagd dat de VS zelfvoorzienend zijn geworden, ze hoeven nauwelijks olie meer te importeren.

Hierdoor is een belangrijke ’olie-opkoper’ van de wereldmarkt verdwenen.

jaknikker

2. China.

Die andere grootverbruiker doet het ook rustig aan. Vooral omdat de Chinese economie afzwakt, waardoor de vraag naar olie [energie] flink is gedaald.

Bovendien zetten de Chinezen zwaar in op de veel goedkopere steenkool, waarvan ze zelf voldoende hebben. Dat het niet bevorderlijk is voor het milieu ligt voor de hand, net als het feit dat China zich er niet al teveel van zal aantrekken.

Maar net als de VS en Rusland kiest China voor ‘zelfvoorziening’.

3. Europa.

Ook de Europese economie wil maar niet op gang komen en groeit slechts in een heel laag tempo. Dat merken we in Nederland al, al ligt het daarbij ook aan de talloze lastenverzwaringen die worden bedacht door ‘Den Haag’.

4. Verdeeldheid binnen OPEC.

Van oudsher oppermachtig, maar dat is niet meer zo. Indonesië verliet het kartel al en de overgebleven twaalf hebben dure investeringsprogramma’s op touw gezet die nu met dalende prijzen in gevaar komen.

Waar men voorheen gewoon minder ging produceren om de prijzen te laten stijgen, wil niemand nu de eerste zijn die zijn productie -en daarmee de inkomsten- verminderd. Immers het sterk verhoogde levenspeil moet wel gefinancierd worden.

En als men ‘solo‘ gaat, kopen de handelaren gewoon bij andere landen van diezelfde OPEC die géén productiestop hadden gepland en dus hun olie voor lagere prijzen verkopen.

OPEC

5. Technologische ontwikkelingen.

Olie is allang niet meer heilig. Deels gedreven door milieuregels, maar ook door technische ontwikkelingen, groeit het gebruik van alternatieve en duurzame energiebronnen. Die zetten een druk op de vraag naar olie.

6. Olie verkoop door terreur-groepen.

Waarmee we het laatste en meest instabiele punt te pakken hebben. De terroristen van IS hebben bakken met geld nodig en verkopen losse partijen op de zwarte markt tegen prijzen die het algemene niveau ook drukken. Die olievelden hebben ze veroverd op het Iraakse leger.

Maar vanuit de OPEC is een tegenbeweging ontstaan. Dat gaat zover dat de OPEC-leden bewust de olieprijzen laag houden zodat IS geen miljoenen binnenkrijgt voor haar olie.

Maar dan kun je je afvragen wie de olie koopt van de IS?

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s