Spira4u

Doorgaans krijgt uw scribent hoofdpijn van de zoveelste gelukszoeker die de wereld wilt veroveren [lees: veel geld binnenhalen op een makkelijke manier] met de zoveelste supercar met duizelingwekkende specs. Maar ook op het gebied van de alternatievelingen lopen de nodige luchtfietsers rond.

De naam is Lon Ballard die een driewielige ‘auto‘ heeft ontworpen die zacht, veilig en sexy moet zijn. En zacht is de overdekte motorfiets ook, want Ballard maakte gebruik van foam om de voor- en zijkant te bekleden.

Zo wil de man bijdragen aan de veiligheid voor fietsers en voetgangers, want zo zegt Ballard: “De meeste mensen die omkomen bij auto-ongevallen zitten niet in de auto. Het zijn voetgangers, fietsers en motorrijders. Het antwoord is een licht voertuig, bedekt met foam die alleen leidt tot lichte verwondingen als het iemand raakt, in vergelijking met een auto gemaakt van metaal.”

Ok, dat is een goed punt die ik aan Ballard geef. Maar die auto’s zijn niet voor niets zo zwaar en van metaal of glasvezel met carbon als ondersteuning gemaakt.

Het vehikel is opgebouwd uit materialen zoals gelamineerd plastic, glasvezel en multiplex [hout]. Ik vraag mij dan af hoe het zit met de veiligheid van de inzittenden? Pardon…inzittende, want in het karretje past maar één persoon.

Spira4u

Licht is  de Spira wel, want met een hand kun je het op zijn ‘achterste‘ zetten, waardoor je ruimte bespaart.

Verder is het een feit dat een driewieler met één voorwiel niet bepaald prettig is om te besturen, maar gelukkig is het ding ook te langzaam om er echt in de problemen mee te geraken?

De Spira4u is verkrijgbaar met zowel een elektromotor als een benzinemotor vanaf 6000 US-dollar. De ‘auto’s‘ worden gebouwd in China door Wangye Motors die aanvankelijk ook de benzinemotor leverde. Daarna kwam er ook een elektrische versie erbij.

Naar eigen zeggen zou de oprichter sinds 1975 nadenken over een veilige auto en vanaf 2008 ‘enkele miljoenen dollars‘ in de ontwikkeling van het project te hebben gestoken.

Voor die miljoenen is het dan verbazend dat Lon Ballard de ‘zelfbouw-fase’ nauwelijks ontstijgt met dit model, want we kijken wel naar een productie-versie!

Spira4u

Ballard noemt zijn voertuig ‘de perfecte auto voor jongeren in de stad‘. Nou, als dat zo is dan is de mensheid wel gedoemd.

bron:autoblog.com/spira4u.com

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s