Jantje Lammers: Formule 1-debuut in een benzinebom

Jantje Lammers: Formule 1-debuut in een benzinebom

In 2015 debuteert Max Verstappen als zeventienjarige coureur in de Formule 1. In 1979 was er veel bezorgdheid toen een andere piepjonge coureur debuteerde: Jan Lammers, toen 22 jaar. Een terugblik op Lammers’ jongensdroom.

Uitzending gemist?

Hier de link waar u de aflevering opnieuw kunt bekijken.

En voor Lammers liep het de Formule 1 op een deceptie uit. In het turbulente jaar 1982 leek Lammers’ carrière een nieuwe wending te krijgen als Renault-rijder Alain Prost zich bij een crash op Monaco blesseert.

Een eventuele vervanging door Lammers, die ook in beeld was bij Ferrari, vindt geen doorgang als deze in Detroit met zijn Theodore in de muur smakt en daarbij zelf een duim breekt.

Lammers rijdt dat jaar op Zandvoort zijn laatste Grand Prix.

Jan Lammers

Tot 1992…Lammers’ comeback in de Formule 1, tien jaar na zijn laatste Grand Prix. Dat is nog steeds een absoluut record in de Formule 1.

Twee dagen voor de eerste race van het F1 seizoen van 1993 raakt het noodlijdende March-team in de problemen als Ilmor weigert het team motoren te leveren. Lammers staat langs de kant en het team gaat uiteindelijk failliet en Jan Lammers die geld betaalde voor motoren voor het seizoen 1993 betaalt jarenlang zijn schuld af.

Meer succes kende de Nederlander in de Sportcars. Winst op Le Mans in 1988, meerdere goede resultaten als teameigenaar in de Franse klassieker.

Lammers is tot nu toe 21 keer gestart aan de 24 uur van Le Mans en hoort daarbij tot de veteranen, hij staat achtste in de lijst met coureurs die het vaakst deelnamen.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s