Peter-Sauber-smoking

Peter Sauber gold als een rechtschapen en eerlijke man, maar is tegenwoordig afgegleden tot een Zwitserse uitvoering van Tom Walkinshaw.

Peter Sauber, de man die Kimi Räikkönen en Felipe Massa een kans gaf. Altijd down-to-earth met zijn onafscheidelijke sigaar. Van dat imago is nu helemaal niet meer van over. Want hoewel Monisha ‘Moneysha’ Kaltenborn de dagelijkse leiding heeft, trekt de inmiddels

Wat nu wel duidelijk is, is dat zijn opvolger Monisha Kaltenborn hand heeft overspeeld ten einde het team overeind te willen houden. Zoals eerder opgemerkt werd het geld van Giedo van der Garde [GvdG] grotendeels gebruikt om 2014 te overleven, vooral omdat Sutil er geen moer aan deed om extra sponsors aan te trekken. Dat ging ook moeilijk met een vette zeug van een Sauber C33, want met rondjes in de achterhoede trekt je geen investeerders c.q. sponsors.

Van der Garde was in 2014 test- en reserverijder bij Sauber. In zijn contract was opgenomen dat hij een van de vaste rijders in 2015 zou worden. Tot zijn verbazing legde het team, dat in geldnood verkeerde, voor dit seizoen de Zweed Marcus Ericsson en de Braziliaan Felipe Nasr vast, vooral vanwege de forse sponsorgelden die zij binnen brachten. Van der Garde stapte naar de rechter om zijn plek in het team op te eisen.

Is het allemaal de schuld van mevrouw Kaltenborn? Ja en nee.

Nee, omdat Peter Sauber de leiding heeft afgedragen zonder een fatsoenlijk fundering. De man was zo stom om zijn renstal terug te kopen van BMW, zonder clausules zoals Ross Brawn dat ook deed met BrawnGP dat hij overnam van Honda.

Kaltenborn kon meteen op jacht naar geld, getuige de soap rond het Russisch kindmannetje Sirotkin die het in zijn hoofd heeft gehaald dat hij de volgende Ayrton Senna is. Geld wat maar niet over de brug kwam en toch bleven de Zwitsers hopen. Het ging zelfs tot aan Poetin toe, maar die had daarna al snel andere belangrijkere zaken aan zijn hoofd.

Het tekent dat toen al Sauber een geldprobleem had. Voormalig teambaas Eddie Jordan adviseerde de Zwitser vorig jaar al om ermee te stoppen. De 71-jarige Peter Sauber stak nog maar een sigaar aan en luisterde niet. En ook in eigen land wordt Sauber scheef aangekeken. Volgens het Zwitserse Handelszeitung hadden leveranciers al in 2013 claims ter waarde van ca. 1 miljoen euro ingediend bij het Zwitserse handelsregister.

monisha-kaltenborn

Ja. Want Kaltenborn heeft niets gedaan om de kosten te verlagen. Riep ze nog dat ze moest kiezen tussen 330 werknemers en één coureur [GvdG], de vraag is alsnog waarom er überhaupt nog ruim 300 mensen rondlopen in Hinwil?! Het debacle rond de C33 was een prima trigger geweest om de boel op te schonen. Is niet gebeurd. Ruim 300 mensen die plots vergeten waren hoe een auto te bouwen die goed is voor een podium of drie per jaar.

Ik had ze eruit getrapt!

Maar wat kan Sauber nu nog doen?

1. Giedo laten rijden.
Geen probleem, want dat is juist bevolen door de rechtspraak. Alleen hebben Nasr en Ericsson ook een rechtsgeldig contract, een recept tot nog meer juridische ellende voor het team van Peter Sauber. En laat die twee nóg grotere bedragen hebben geïnvesteerd in Sauber. Niet cool!

2. Giedo niet laten rijden.
Gewaagd, want dan gaat men in tegen een bevel van de lokale rechter. Toch zouden Kaltenborn en co. geen fout maken, want…ook Nasr en Ericsson hebben een geldig contract. Maar ja, dat heeft Van der Garde weer opgevangen door in Australië naar de rechter te stappen.

3. Sauber betaalt Giedo.
Dan kan, alleen al het geld van Ericsson en Nasr zit al in het team en de Sauber C34. Met andere woorden, Sauber heeft niet eens theegeld meer over, dus hoe ze een miljoenenclaim –in de media wordt er gerept over 20 tot 28 miljoen dollar– überhaupt moeten terugbetalen?

4. Beslaglegging Sauber.
Oftewel, niemand rijdt. Dus ook Nasr en Ericsson niet. In principe heeft Giedo van der Garde niets te maken met de twee andere rijders, maar GvdG zit ook weer niet op een boemerang-effect te wachten. En de FOM zal het geheel zeer aandachtig willen volgen. Immers mag een team maar drie Grands Prix missen.

5. Schoonpa Boekhoorn koopt de boel op.
Ja, best handig zo’n schoonvader. Maar Boekhoorn is meer van het voetbal. Het is dat hij zijn schoonzoon een verzetje gunt, maar het werd niet gepikt dat Sauber eventjes het geld aannam en Giedo in de kou liet staan ondanks gemaakte afspraken. Maar bij een eventueel faillissement zou Boekhoorn het wel kunnen doen. Maar iedereen kent toch ook die grap van een miljardair die miljonair werd in de Formule 1?

6. Sponsors Nasr en Ericsson kopen Van der Garde af.
Sauber heeft geen geld om Van der Garde af te kopen, maar de sponsoren van de twee andere rijders hebben dit wel. De manager van Ericsson had al een voorzetje in de richting van dit scenario gegeven. Vraag is of Van der Garde daarmee akkoord zou gaan, de kans bestaat wel dat GvdG zoveel zal eisen dat de sponsoren hier vanaf zullen zien.

De Nederlander zou dat waarschijnlijk niet doen omdat het als kwade wil kan worden gezien, en daarmee de advocaten van Nasr en Ericsson [plus misschien Sauber] munitie geeft om GvdG weer aan te vallen.

Kortom, Sauber zit in de shit en ze zullen er niet uit komen op eigen kracht. De vraag is of de sponsors van Nasr en Ericsson hun handen vies willen maken of hun verlies nemen en zich terugtrekken.

Of erger…dat zij ook hun geld terug willen en Sauber hetzelfde lot ondergaat zoals Caterham en HRT, een publiekelijke veiling om de schulden af te lossen…

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

»

  1. Knelisgeeftgas schreef:

    Die mevrouw Kaltenborn is volkomen ongeschikt voor haar werk. Ze kan niets eens tot 2 tellen, want ze heeft 3 coureurs gecontracteerd voor 2 stoeltjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s