Fietsers in de rij

De Fietsersbond wilt een dwingende variant van het Intelligente Snelheidsassistentie [ISA] laten invoeren. Zo denkt men het aantal ongelukken onder de fietsers te verminderen.

De ISA is een vorm van ‘geavanceerde bestuurders-ondersteuningssysteem’ dat ingrijpt, bijvoorbeeld als er gevaar dreigt. Technisch gezien is grootschalige invoering van ISA op korte termijn mogelijk. De verschillende ISA-typen zullen waarschijnlijk verschillende uitwerkingen hebben op het gedrag en de verkeersveiligheid. Hoe indringender en dwingender een ISA-systeem is, hoe minder het door bestuurders geaccepteerd zal worden.

Bij de Fietsersbond hebben ze kennelijk tijd teveel over?

Doordat de afname van het aantal doden onder de fietsers is gestagneerd, wil de bond reden meer 30 km-zones gecombineerd met een dwingende vorm van ISA. De auto is weer eens het haasje, want de Fietsersbond kijkt expliciet niet naar bejaarden senioren op elektrische fietsen die ook flink wat brokken maken.

Jongere mensen rijden met oordopjes in en/of  ‘appen’ op hun smartphone op de fiets. Snelheid en het type voertuig lijkt mij dan een ondergeschikte oorzaak voor de doden onder de fietsers.

Er zijn daarnaast ook gewoon teveel fietsers die de verkeersregels aan hun laars lappen. En dan ook nog een beschermde verkeersdeelnemers zijn. Daar gaat het naar mijn mening fout.

Zelf fiets ik zeer regelmatig, zeker als het mooi weer is. Maar ik rij dan niet met een dikke headset op en zit ook niet te appen of sms’en. Maar ik ken als automobilist en vrachtwagenchauffeur wél de verkeersregels en handel er [meestal] ook naar.

De gemiddelde fietser lijkt niet te weten dat een auto/scooter/vrachtwagen die van rechts komt voorrang heeft.

Maar daar ligt de fietsersbond waarschijnlijk niet wakker van, automobilisten de schuld geven en onrealistische voorstellen doen is veel makkelijker…

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

»

  1. ingefietst schreef:

    Ik denk inderdaad dat je een punt hebt met elektrische fietsen en appende jongeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s