Jan Lammers
Vandaag is een van de bekendste Nederlandse autocoureurs jarig. Jan Lammers werd dicht bij het vuur geboren, namelijk in Zandvoort. Het kon dus bijna niet uitblijven dat de kleine Lammers in de ban van het racen zou komen.

Alle ophef over Max Verstappen had Lammers al meegemaakt. De beschermeling van de legendarische Rob Slotenmaker was immers 16 jaar, en nog zonder rijbewijs, als hij met de Simca 1000 van mentor Slotemaker direct zijn allereerste race in de Groep 1 toerwagens wint.

Lammers debuteert als regerend Europees Formule 3 kampioen in 1979 op 22-jarige leeftijd in de Formule 1. Zijn beste resultaat in 1979 in een race is een P9 in Montréal. In 1980 rijdt Lammers in de ATS-Ford naar de vierde startplaats voor de Grand Prix van Amerika op Long Beach; nog altijd de beste startpositie van een Nederlandse Formule 1 coureur.

Jantje Lammers: Formule 1-debuut in een benzinebom

Bekender werd Lammers bij het grote publiek na winst in de Le Mans van 1988.

Samen met Andy Wallace en Johnny Dumfries neemt Lammers deel aan de 24-uurs race. Nou ja, samen…hij zit 13 van de 24 uur achter het stuur, verslaat de sinds 1982 ongeslagen Porsches en weet de SilkCut Jaguar ondanks een kapotte versnellingsbak als eerste over de finish te brengen.

Het is de eerste overwinning voor Jaguar sinds 1957. Lammers wordt in Engeland dan ook ontvangen op het paleis en krijgt, net als Enzo Ferrari en Juan Manuel Fangio, de zelden aan buitenlanders uitgereikte titel Honorary Member of the BRDC.

In 2011 staat hij nog één keer op de Franse grid. Lammers is tot nu toe 21 keer gestart aan de 24 uur van Le Mans en hoort daarbij tot de veteranen, hij staat achtste in de lijst met coureurs die het vaakst deelnamen.

Daarna volgden avonturen in de A1GP, Dakar en onlangs uitte de man zijn ongenoegen over het commentaar op de Verstappens van het tv-programma VI.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s