danielricciardo2015

Of is het lachen hem al vergaan? De Australiër die landgenoot Mark Webber opvolgde als teamgenoot van Sebastian Vettel kende vorig jaar een ijzersterke start voor zijn ‘nieuwe’ team. Maar hoe anders is het nu?

In 2014 liet de van zusterteam Toro Rosso overgestapte Daniel Ricciardo gelouterde viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel op eenvoudige wijze achter zich. De Duitser kon niet overweg met de RB10, terwijl Ricciardo met HRT en Toro Rosso al eerder met een ‘bot bijltje‘ hout had gehakt. Anders gezegd, Vettel kon niet [meer] terug schakelen c.q. aanpassen aan een auto van een lager niveau.

Red Bull won in 2014 drie races en alle drie kwamen ze op de conto van de man wiens glimlach niet van zijn gezicht was te timmeren.

Het lukte uiteindelijk wel de Fransen die alleen maar een Formule 1 krachtbron van marsepein hoefden te maken. En dan is het lang geleden…lang geleden dat de ‘Aussie‘ de Grands Prix van Canada, Hongarije en België won en op een derde plek in het wereldkampioenschap eindigde.

De grapjes, ze zijn er nog. Maar nu minder frequent. Ricciardo spreek tegenwoordig vaak in termen zoals ‘aware‘, ‘involved‘ en ‘struggle‘. De taal van iemand die de zaken anders ziet lopen dan verwacht. Ook de taal van groeiende frustratie’s.

En het is zeker een moeizame strijd om nog iets van het seizoen te maken met de RB11 en haar speelgoedmotortje van Renault. Zo zijn er na vier Grands Prix alweer vier motoren gebruikt door de kopman van Red Bull Racing.

En dat terwijl men dit jaar vier motoren mag gebruiken voor een heel seizoen!

danielricciardo2015

In plaats van gevechten om podiumposities moet het voormalig [?] lachebekje zich nu opladen voor ‘ritjes in het middenmoot‘. P7 is voorlopig het best haalbare voor de RB11. Het scheelt dat bijvoorbeeld een Force India ook de boot heeft misgeslagen, en over McLaren hoeven we het helemaal niet te hebben.

Maar Lotus zou het wel eens op haar heupen kunnen krijgen, ware het niet dat Grosjean zich vooral met een zeker jong talent bezighoud en Maldonado bijzonder veel moeite heeft om in de punten te finishen [pas één keer dit jaar en wel in de Canadese GP!].

Een ander gevaar voor Daniel Ricciardo is dat zijn carrière dezelfde kant op zou kunnen gaan als die van [onder andere] Nico Hülkenberg. De ‘Hulk‘ werd eerst gebracht als een toekomstige wereldkampioen, maar wordt door zaken die soms buiten zijn macht liggen, al een tijdje niet meer in verband gebracht met de topteams. Zo ben je ‘hot‘ en dan ben je een ‘not‘. Zoveel verschil maakte mans periode bij Sauber en [vanaf 2014 teruggekeerd] bij Force India, na een sprankelend debuut in 2011 voor het team van Sir Frank Williams.

13 miljoen euro per jaar als inkomen geeft je een heleboel mogelijkheden.

Zoveel zou de Australiër binnenharken bij Red Bull, maar hoever strekt zijn loyaliteit werkelijk voor het team? Immers vertrok Vettel al na een jaar van tegenslag,  wat de Duitser deed grijpen naar een ontsnappingsclausule in zijn contract. En Daniel is minstens zo eerzuchtig en wil graag wereldkampioen worden. Of tenminste een goede kans krijgen om te strijden voor het WK.

Maar Red Bull-motorsportadviseur Dr. Helmut Marko wappert met een doorlopend contract voor 2016. Het gerucht gaat namelijk dat Ferrari haar oog heeft laten vallen op Ricciardo. Eerder zou Arrivabene gecharmeerd zijn van de Fin Bottas.

danielricciardo2015

Komt Vettel zijn kwelgeest van 2014 weer tegen, mocht een dergelijk overstap doorgaan. Maar Ricciardo blijft rijden voor Red Bull.

Doch lost de 25-jarige een schot voor de boeg: “Als wij volgend jaar geen stappen vooruit maken en dus nog steeds op het huidige niveau blijven hangen…dan zal ik niet blij zijn.”

Een boos kijkende Daniel Riccarido…dat wil toch niemand?

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s