monza 2015 steepcorner

Begin dit jaar schreef ik dat de Grand Prix van Italië mogelijk gevaar liep. FOM-baas Bernie Ecclestone was niet blij met het huidige contract en dreigde verdere contractbesprekingen te zullen staken.

Vanwege haar historische verleden betalen de Italianen fors minder om de F1-circus te verwelkomen. Naast Monza zit alleen Monaco in net zo’n riante positie. Bernie heeft nu gedreigd om na afloop van dat contract dat in 2016 afloopt, geen nieuw contract te tekenen met de organisator van het iconische Grand Prix.

Het tweede gevaar komt van de Italiaanse overheid dat rigoureuze belastinghervormingen in de planning heeft. Daardoor zal het circuit niet meer in de aanmerking komen voor belastingvrijstelling. Een ‘grapje’ dat de organisatoren van de Grand Prix tot 20 miljoen euro kan kosten.

De topman van de Automobile Club d’Italia, Angelo Sticchi Damiani, zei te zullen vechten voor een van de oudste Grand Prix op de kalender. Dan zal hij het tegen landgenoot Daniele Manca, de burgemeester van Imola, moeten opnemen, want het oude Imola komt in beeld als vervanger voor Monza.

Volgens Manca verliepen de eerste gesprekken met Ecclestone positief, al zou het nog te vroeg zijn om te speculeren over een eventuele overeenkomst.

Imola zal voor de meeste fans vooral te boek staan als de plek waar Ayrton Senna en Roland Ratzenberger het leven lieten in seizoen 1994. Het omloop werd aangepast, maar na 2006 viel alsnog het doek.

Monza dan.

Sinds de oprichting van de Formule 1 wordt de Grand Prix van Italië verreden op het circuit van Monza. Alleen in 1980 reed het circus op Imola omdat het circuit nabij Milaan werd opgeknapt.

‘Monza’ heeft nog tot en met volgend jaar een contract met Ecclestone om de Italiaanse GP te organiseren, maar onderhandelt al maanden met de F1-supremo over een nieuw contract.

We zullen snel ontdekken of de betrokkenheid van Imola een drukmiddel is van Bernie of een echt alternatief…

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s