In Nederland mogen fietsers gerust blijven bellen en appen achter het stuur. Minister Melanie Schult van Haegen vindt handhaving op de regels “te moeilijk“. In Frankrijk daartegen moeten weggebruikers vanaf 1 juli oppassen. Hoezo “Een Europa“?

Terwijl minister Melanie Schult van Haegen zegt binnen haar departement geen cijfers te hebben over de gevolgen van bellen, sms’en en appen op de fiets, wordt daardoor een door de Tweede Kamer gewenst verbod niet mogelijk. Als er geen cijfers zijn van de ongelukken die erdoor komen op de fiets, hoe kan het dan dat men die cijfers wel heeft van de automobilist aam de sms?

Dus gek genoeg hebben de Fransen wél alle cijfers, evenals de Nederlandse ANWB. Zo wordt volgens onderzoek dat tien procent van de ongevallen te maken heeft met het gebruik van de smartphone in het verkeer. Onder jonge fietsers tussen de 12 en 24 jaar is zelfs één op de drie personen onderweg druk in de weer met zijn of haar smartphone.

Overigens mogen Bluetooth-oortjes weer wel, want die staan niet voortdurend ingeschakeld in tegenstelling tot oortjes van een mp3-speler. En ook motorrijders met dopjes hoeven niet te vrezen, want daar zit een helm om heen. Het zou dan onzinnig zijn om elke motorrijder te controleren op dopjes in de oren?

De Franse regering koppelt een boete van 135 euro aan maatregelen tegen onoplettendheid achter het stuur.

In Nederland is de fietser een verkeersdeelnemer waar er [voorlopig] géén geld van te graaien is. Ondertussen is de automobilisten wel de klos, als deze betrokken raakt in een ongeval met een fietser ongeacht of deze wel zat op te letten.

Met andere woorden: als het meer kost dan een flitsbeambte en minder oplevert -winst in dit soort zaken uiteraard uitgedrukt in Euro’s, niet in verkeersveiligheid- doen we het maar niet [Een fiets heeft immers geen kenteken, dus misschien maar weer het fietsplaatje invoeren?].

Zie hier het verschil tussen maatregelen om de veiligheid daadwerkelijk te bevorderen [Frankrijk], versus maatregelen om geld binnen te graaien…

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s