Renault RE30B

Koolstofvezel. Het goedje is vooral bekend als basismateriaal in de Formule 1 en overige vormen van autosport. Een materiaalsoort dat bestaat uit extreem dunne vezels van koolstof. De vezels met een dikte van ca. 5 – 10 micrometer bestaan uit langgerekte koolstofkristallen die min of meer evenwijdig verlopen.

De vezels en de matten worden voornamelijk gebruikt als versterking in kunsthars voor de fabricage van zeer sterke en lichte composieten.

Daarmee zijn diverse toepassingen mogelijk, zoals in de luchtvaart [Airbus] of voorwerpen zoals polsstokken. In de automobielindustrie zien we het vaak als een ‘vanity-plate‘ in het interieur van een dure auto. Maar meestal wordt het nuttig gebruikt in de vorm van draagarmen, aandrijfassen of stoelen. De enkele fabrikant past het toe als materiaal voor het dak van een auto.

Daar komen wielen ook bij als het aan het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp ligt. Het bedrijf dat vooral bekend is vanwege haar liften werkt samen met Maxion Wheels aan extreem lichte velgen van koolstofvezel en aluminium.

Lotus monocoque F1

Maxion Wheels zal de meeste lezers niets zeggen. Toch is het Amerikaanse bedrijf een grote speler in de wereld van de transport. Het concern levert velgen voor auto’s, vrachtwagens en treinen.

In samenwerking met het Volkswagen zijn de eerste prototypes getest. Volgens Maxion Wheels en ThyssenKrupp verbeteren de wielen het comfort en de wegligging van de auto’s en besparen brandstof.

Vooral bij auto’s die normaal zijn voorzien van grotere wielmaten zoals SUV’s, zou de gewichtsbesparing van 40 procent [per wiel] veel brandstof schelen en de wegligging [en daarmee het comfort] op een hoger plan leggen.

Gezien de forse kosten zullen de eerste bruikbare exemplaren hun debuut maken onder de duurdere auto’s. Het fabricageproces is namelijk nog altijd kostbaar vanwege het vele handmatige werk met de koolstofvezelmatten.

Maar Maxion Wheels en ThyssenKrupp zijn niet de enigen, en zeker niet de eerste. Het Zweedse Koenigsegg maakt al een paar jaar wielen van koolstofvezel, zoals Christian von Koenigsegg in het onderstaand video uitlegt. Het verschil tussen Maxion en Koenigsegg zit h’m in productieaantallen per jaar, en de daarop gebaseerde methoden.

Bron: forgingmagazine.com

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s