mariadevillota3

Eerder kon worden gemeld dat de Health and Safety Executive [HSE] Manor Marussia niet zal vervolgen voor het ongeluk waarbij ontwikkelingscoureur Maria de Villota zwaargewond raakte. De nabestaanden van de Spaanse vinden dat er teveel vragen onbeantwoord blijven en zijn bereidt de gang naar de rechter te maken.

De BBC deed een verzoek via de ‘wet openbaarheid van bestuur‘, waarmee een overheidsinstantie kan worden gemaand meer informatie te geven omtrent een casus.

Uit onderzoek was gebleken dat De Villota hard remde aangezien de wielen blokkeerden, doch zou de motor in een ‘idle control system‘ zijn blijven hangen. Dat systeem moet voorkomen dat de semi-automaat de motor als dusdanig wurgt, zodat het niet kan uitvallen.

Pogingen van Maria de Villota om te ontkoppelen en de bak in neutraal te zetten werkten niet, maar Marussia liet weten dat er niets mis was met de auto.

Maria vertelde eerder aan het team dat de koppeling niet gebruikt kon worden als het stuur maximaal gedraaid was. Dat klinkt raar, maar misschien dat ze bedoelde dat zij de koppeling niet kon bedienen bij een maximale uitslag van het stuur?

In dat geval had Marussia enkele aanpassingen moeten uitvoeren voor haar ontwikkelingscoureur.

mariadevillota7

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de bak niet zou werken, als iemand vol instuurt. Het onderzoek geeft daarover geen uitsluitsel.

Maar de familie De Villota richt zich meer op overige omstandigheden, waarbij ze vooral de vrachtwagen en haar geopende laadklep op de korrel hebben. Verder zou Maria te weinig informatie hebben doorgekregen van het team.

Een engineer gaf enige instructies, maar niet over welke versnelling ze moest selecteren in de tijdelijke pitstraat. Ook op het vliegveld waar de test plaatsvond, werd haar niets uitgelegd over de procedure.

Het team ging uit van eerdere ervaringen van de dame, die ook voor Lotus had getest. Doch zijn de verschillen in de auto als dusdanig dat een summiere begeleiding nodig is, als de coureur in kwestie geen ervaring met de betreffende auto heeft.

Op basis daarvan vinden de erven De Villota dat Marussia, thans Manor F1, destijds enigszins nalatig is geweest.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s