Indycar packracing
In de Formule 1 klaagt men dat de races meestal te saai zijn. In Amerika vinden steeds meer insiders en oud-coureurs de zogenaamde ‘packs‘ steeds gevaarlijker worden. Maar men wilde juist meer spanning hebben en creëerde de huidige situatie op de Amerikaanse racebanen.

In de Indycars wilde men de toeschouwers, net als in de Formule 1, spanning en strijd voorschotelen. De auto’s kwamen dichter op elkaar qua prestaties, zodat er groepjes op de baan ontstaan. De ‘packs‘. In Europa zou men ‘close-racing‘ zeggen.

Zo is de downforce die de auto’s moeten hebben niet geheel vrij. Dat wordt grotendeels door de organisator bedacht.

Hoewel de wijzigingen succes hebben, groeit het verzet tegen het pack-racen. Op de video is duidelijk te zien waarom. In geval van een aankomend ongeluk, kun je geen kant op als coureur omdat er altijd een ander bij je in de buurt is.

Maar ook is het vermoeiend om op deze manier te racen. Je moet telkens attent blijven, en het is te zien dat enkele IndyCars soms wel erg dicht bij elkaar komen waarna een van de coureurs schrikt en fluks van het gas gaat of wegstuurt.

Wat niet helpt zijn de zeer hoge snelheden die men haalt op een ‘oval’.

Bobby Unser, een oud-kampioen windt zich op over het feit dat het inhalen veel te makkelijk is geworden. De slipstream is nu zo krachtig dat de rijders vaker moeten remmen om niet op hun voorganger te crashen.

Het lijkt op de kritiek in de Formule 1 over de DRS.

Oud-coureur Dario Franchitti zei dat hij op korte termijn weer doden in de sport zou verwachten, als de bond een dergelijke vorm van close-racing blijft toestaan. Dan Wheldon wordt dan er vaak bij gehaald. De Brit verongelukte op de Las Vegas Motor Speedway op 16 oktober 2011.

De IndyCars moeten in Amerika concurreren met de veel populairdere NASCAR, maar in die klasse met gesloten auto’s is de kans op een ‘flip’ [waarbij een auto via de wielen wordt gelanceerd] veel kleiner.

De teams zouden dus weer zelf aan hun downforce moeten kunnen werken.

Het is nooit goed; Teveel gevechten, te weinig. Geen close-racing en nu zou het zogeheten pack-racing te gevaarlijk zijn…

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s