RosbergMercedes2014 pitstop

Wat is een zogenaamde dummy pitstop? Daarmee wil de ene team de andere op een dwaalspoor zetten, door de ander te laten denken dat een van haar coureurs naar binnen komt. Mercedes liet tijdens de Britse Grand Prix haar pitscrew voor de schijn met banden uitrukken, om zo Williams te verwarren.

Het plan van Mercedes lukte echter niet doordat beide Williams-coureurs op de baan bleven. Mercedes-teambaas Toto Wolff gaf na afloop toe dat zijn team met opzet de pitcrew naar buiten had gestuurd voor een ‘nep’ pitstop, in de hoop dat Williams zou reageren en van hun eigen plan zou afwijken.

Beide coureurs van Mercedes werden flink verrast door de snelheid van Felipe Massa en Valtteri Bottas in de openingsfase.

FIA liet na afloop van de race weten niet blij te zijn met de gevoerde tactiek van Mercedes. Het uitvoeren van een ‘dummy’ pitstop is uit veiligheidsoverwegingen verboden in de Formule 1 doordat er personen onnodig in de pitsstraat aanwezig zijn.

Mercedes werd tijdens de race niet bestraft doordat de FIA aanvankelijk niet kon aantonen dat Mercedes haar mensen onnodig naar buiten had gestuurd. Maar vanaf de eerstvolgende Grand Prix [Hongarije] zal de FIA echter strenger optreden tegen dergelijke nep pitstops, en zullen de teams bijvoorbeeld met hun radioverkeer moeten kunnen aantonen dat een coureur daadwerkelijk naar binnen is geroepen voor een pitstop.

Voor de Mercedes-boys was het uiteindelijk niet nodig. Williams beging in de race de cruciale fout om Bottas achter Massa te houden, waarna de FW36 te traag bleek onder natte omstandigheden.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s