blade1

Welja. Ik had het kunnen verwachten na het artikel over 3D-print auto’s. Want als je een Cobra-replica en een hoekig karretje [Strati] mee kunt printen, waarom dan geen supercar?

Dat is exact wat entrepreneur Kevin Czinger ook bedacht.

Kevin Czinger is oprichter en ceo van Divergent Microfactories Inc uit San Francisco. Divergent Microfactories ziet zichzelf als een ‘game-changer’ in de autowereld, doordat men op groene wijze de auto een toekomst wil geven.

Czinger was ooit advocaat in dienst van Goldman Sachs en verdiende miljoenen als adviseur bij fusies, investeringsmaatschappijen en private equity. Czinger is ook de man die betrokken was bij de gefaalde Coda EV, waarbij er ruim 300 miljoen dollar van investeerders werd verbrandt.

De man is van mening dat de manier waarop we auto’s bouwen, een veel groter [milieu]probleem is dan het gebruik van auto’s. Derhalve zet Czinger in op 3d-printing. En hoe kun je het snelste alle aandacht op je bedrijf en je eigen persoontje gericht zien?

Door een supercar te bouwen, natuurlijk.

Maar het is geen luchtfietserij a la Lyons Motor Car LM2 Streamliner. Er is tot op heden één auto gebouwd om de reacties van de mensen te peilen. De Blade moet 700 pk genereren en zou in krap 2,5 sec. de 100 kilometer per uur behalen vanuit stilstand.

De auto zit er redelijk uit, al doet het mij denken aan de supercar van Yamaha. De Yamaha OX99-11 met haar gillende V12-motor. De Blade gilt niet, maar bromt slechts een beetje want voor die 700 pk zorgt een viercilinder bi-fuelmotor met een ongetwijfeld dikke turbocompressor.

De motor zal geen grote inhoud hebben, want het geheel weegt minder dan de jongste Madza MX-5. Een massa van ca. 700 kilo op 700 pk.

Maar het is dus nog afwachten of zo’n motor het volhoudt, al had Nissan ooit een 1,5L driecilinder met 400 pk gebouwd.

Maar het lijkt mij stug dat een voormalig Goldman Sachs-medewerker met een twee keer zo krachtigere motor kan komen, die ook nog eens betrouwbaar blijft?

Toch is de Blade een ‘farce‘. Alles wat je kunt zien aan de auto, heeft eigenlijk niets met 3d-printen te maken. Zeker in vergelijking met de ‘Strati‘.

Eigenlijk zijn alleen de zogeheten ‘nodes’, verbindingsstukken, gemaakt door een 3d-printer. Deze nodes verbinden de koolstofvezelbuizen met elkaar om zo een chassis te vormen, zoals het vanaf 0:46 sec te zien in het bovenstaand filmpje.

Om dan te zeggen dat de Blade een 3d-geprinte supercar c.q. auto is…dat is net zoiets als zeggen dat de Rolls-Royce Phantom van hout is, omdat er zoveel houten panelen in zijn verwerkt.

Een foute benadering van Czinger, die zijn streken geleerd bij Goldman Sachs niet achter zich kan laten? Hierdoor zal ook de Blade geen succes worden, vanwege een ongeloofwaardige ceo.

Jammer.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s