contactslot GM_4
General Motors [GM] heeft een schikking getroffen met het de Amerikaanse openbare aanklager betreffende problemen met het contactslot in een aantal van haar automodellen.

De autofabrikant betaalt een boete van 900 miljoen dollar en moet zich nog drie jaar aan de schikkingsvoorwaarden houden voordat de aanklachten tegen het bedrijf definitief worden ingetrokken.

GM riep begin vorig jaar miljoenen auto’s terug vanwege het mankement, dat de oorzaak zou zijn geweest voor tientallen dodelijke ongelukken.

Het bedrijf zou daarvoor al van het probleem op de hoogte zijn geweest maar ging toen niet over tot een terugroepactie. GM trekt de boete, omgerekend bijna 800 miljoen euro, af van zijn resultaat in het derde kwartaal en heeft daarnaast 600 miljoen dollar vrijgemaakt voor compensatie van slachtoffers dan wel hun nabestaanden.

Wat speelt er ook alweer?

General Motors zou veertig jaar na de Corvair, in 2005 wéér blijk geeft van kortzichtige winstbejag en minachting naar de klanten toe. GM besloot in 2005 om geen aanpassing aan het contactslot van nieuwe auto’s te doen, omdat dat te duur was.

Hoe ‘duur’?

Slechts 1 dollar per auto zou het contactslot hebben verbeterd. Volgens de krant The Wall Street Journal zouden de afgelopen jaren in de Verenigde Staten minstens 300 mensen in het verkeer omgekomen door de slechte contactsloten.

Onder het rijden kon de stand van de sleutel naar ‘off‘ schieten, waardoor de rembekrachtiging en airbag werden uitgeschakeld.

Ingenieur Ray DeGiorgio het contactslot al in 2006 had verbeterd. De man getuigde in april vorig jaar, dat hij niet wist dat men het vernieuwde onderdeel dezelfde serienummer had gegeven. Daardoor kon iemand weer worden opgezadeld met een gevaarlijk contactslot.

Uiteraard‘ werd DeGiorgio geschorst tot nader order door General Motors.

Van minstens 13 personen zou laboratorisch vastgesteld zijn dat ze door een technisch falen zijn omgekomen. Als de airbag nog zou werken, hadden ze een goede kans van overleven. Zo toonde onderzoek aan.

Overigens blijken ook Nederlandse eigenaren van Amerikaanse auto’s een dergelijk contactslot te hebben?

Het gaat hierbij om de Chevrolet HHR. De eigenaren is verzocht om contact op te nemen met hun dealer.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s