bentley-bentayaga-002

Men heeft vaak de keuze uit diverse opties bij de aanschaf van een auto. Bij Bentley heeft men voor haar eerste super-de-luxe SUV een wel zeer speciale extra bedacht. Een klokje, maar blijkbaar niet zomaar eentje…

De edele clientèle krijgt namelijk de keuze om een Mulliner Tourbillon-uurwerk te laten installeren. Maatwerk dat Breitling exclusief voor Bentley fabriceert. Bentley vraag er een slordige 205.000 euro voor.

De tourbillon [Frans voor wervelwind] is een van de hoogst aangeschreven en ingewikkelde stuk techniek voor horloges. De zeer gerenommeerde horlogemaker Abraham Louis Breguet vond in 1795 de tourbillon uit.

Bentley B_Mulliner-Tourbillon-by-Breitling-clock-

Zakhorloges bevonden zich meestal dag en nacht in dezelfde verticale positie. Hierdoor kreeg de zwaartekracht op een en hetzelfde punt vat op het gangwerk en een onnauwkeurige loop was het gevolg.

Door het gangwerk in een om zijn as draaiende kooi, de tourbillon-kast, te plaatsen kon dit worden voorkomen. In de hedendaagse polshorloges heeft de tourbillon eigenlijk amper een praktische functie, behalve dan de voldoening van een mooie technische toevoeging.

Tegenwoordig worden voor de gebruikte tourbillonkasten ook exotische materialen gebruikt, zoals titanium en beryllium. Ok dan! U betaalt dan twee ton voor iets wat tegenwoordig niet meer nodig is? In een auto?

En is het wat, die SUV van Bentley? Een 6.0-liter W12 met 608 pk en 900 Nm koppel, verbonden met een achttraps automaat en permanente vierwielaandrijving. Dankzij cilinderuitschakeling komt ‘ie uit op een CO2-uitstoot van 292 g/km.

Hebben? De verkoop van de Bentayga start per 2016.

Bron foto: Autoblog.com

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s