Red Bull vs Renault

Eerder vroeg ik mij af in mijn column, of Red Bull zich niet te arrogant opstelde tegenover motorleveranciers Ferrari en Mercedes. Blijkbaar van wel, want Ferrari zou volgens het Duitse Auto motor und Sport haar aanbod hebben ingetrokken en verdere onderhandelingen hebben opgeschort.

In de afgelopen 24 uur is er kennelijk zoveel gebeurd, dat de Italianen er geen heil meer in zien. Dietrich Mateschitz stelde een einddatum in voor de onderhandelingen over een recente krachtbron. Alles minder dan een 2016-specs motor was te min voor de Oostenrijker.

En zo glijdt Red Bull Racing steeds verder af van de top…maar niet omdat ze op technisch gebied de boot missen. Nee, is een een stuitende arrogantie en gebrek aan respect voor de sport dat Red Bull in haar huidige situatie heeft doen belanden.”

Dat schreef ik vorige week nog, en teambaas Horner meende dat het wel meeviel met de harde toon van zijn baas. Ferrari dacht daar anders over en blaast het overleg nu op.

Voor Red Bull wordt de nood nu wel héél erg hoog, tenzij Mateschitz besluit om op te stappen. Dat is een oplossing dat zeer veel geld kan kosten, niet in de laatste plaats omdat Red Bull een zeer hoge boete zou moeten betalen aan de FOM wegens contractbreuk.

Verder werken er ruim 600 mensen in Milton Keynes aan de auto’s. Hoe wil Mateschitz dat op gaan lossen?

Mercedes gaat ook geen motoren leveren, zelfs geen krachtbron uit 2015. Sowieso is dat een ‘no go’ voor Red Bull. Audi daartegen zit in de problemen rondom het dieselschandaal, en kan een forse boete tegemoet zien van de Amerikanen. Daarvoor zal er worden gegrepen uit het potje dat eerst voor de Formule 1 was bestemd.

pickup diesel smoke funny

Zelfs het paradepaardje van VAG, Bugatti, moet vrezen voor korting op hun ontwikkelingsbudget voor de opvolger van de Veyron, de Chiron.

Bugatti [en dus eigenaar Volkswagen] zou miljoenen euro’s verliezen op elke geproduceerde Veyron. Volkswagen heeft besloten alleen nog te investeren in zaken die essentieel zijn voor de toekomst van het concern. Zo hoog is de nood bij de Duitsers.

Gek genoeg wordt er nog altijd 80 miljoen euro per jaar verspild…gespendeerd aan voetbalclub VFL Wolfsburg?

Officieel heeft Red Bull voor 2016 nog altijd een contract met Renault, maar na alle ellende is het nog maar de vraag of de Fransen er nog zin in hebben om met de Oostenrijkers door te gaan. Topman Ghosn stelde al dat als Renault in de sport blijft, men geen motoren meer zal leveren aan klanten.

Het zou een gezichtsverlies van formaat opleveren; met hangende pootjes terug gaan naar een leverancier die men zo fel bekritiseerde.

Honda? Die kunnen en willen geen tweede team hun motoren leveren. McLaren mort, maar heeft geleerd van Red Bull en houdt de kritiek zoveel mogelijk binnenkamers. Uitgezonderd de uitingen gedaan door Alonso, die -uitgerekend- tijdens de Japanse Grand Prix over de boordradio sprak van een ‘GP2-motor‘.

Alonso Dennis McLaren 2015

Overigens zou de Honda beter zijn dan de Renault, maar worstelen de Japanners vooral met de randapparatuur.

Maar Bernie Ecclestone zegt al te weten met welke motor Red Bull in 2016 aan de start verschijnt. “Uiteindelijk is alles duidelijk, en ik denk dat de situatie nu is opgelost omdat het duidelijk is, welke motor ze ook gaan gebruiken volgend jaar. Uiteindelijk is het positief als ze een motor hebben voor volgend jaar.”, aldus een immer cryptische Bernie in Sochi.

Zou het dan toch een Renault worden? Het contract voor 2016 staat nog open.

Dan krijgen we volgend jaar een ferme machtsstrijd tussen Toro Rosso [Ferrari] en Red Bull [Renault]. De Fransen zullen uiterste best moeten doen om geen modderfiguur te slaan als Toro Rosso met een één jaar oude motor sneller blijkt dan Red Bull en een nieuwe krachtbron.

Dan draait het uit op een verhaal a la “The Student Can Defeat The Master“…

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s