stoffel vandoorne

Stoffel Vandoorne. De Belg pakte met een indrukwekkende overmacht de eindoverwinning in de GP2. Ruim 100 punten voorsprong op de tweede in het klassement, maar daar loopt het verhaal van Stoffel scheef. Die tweede man heet Alexander Rossi en die heeft onlangs zijn debuut in de Formule 1 mogen maken.

Rossi mag ook in Austin over twee weken het stuurtje van de tweede Manor in handen nemen. Roberto Merhi mag dan weer toekijken.

Vandoorne geldt als een talent binnen het programma van McLaren en velen zagen hem in 2016 al in een zilveren auto rijden. Maar het liep anders. Ondanks financiële moeilijkheden, zullen Fernando Alonso en Jenson Button ook in 2016 de auto’s besturen.

Toch hoopt Vandoorne dat ook hij volgend jaar van de partij is in de koningsklasse. De Belg kan zich volledig gaan focussen op het vinden van een zitje voor komend seizoen, want de volgende race is pas over een maand [Bahrein].

De komende maand is dus cruciaal voor Stoffel, maar het zou niet zo moeten zijn. Ik schreef in 2013 al over Fabio Leimer, terwijl Davide Valsecchi en Jolyon Palmer als testrijder hun rondjes maakten. Valsecchi heeft slechts een anderhalve dag heeft mogen testen. In één jaar tijd!

Ondertussen promoveerde Max Verstappen na één jaar Euroseries F3 naar de Formule 1.

Maar Stoffel Vandoorne is optimistisch. “Formule 1, natuurlijk“, zo luidt het antwoord op de vraag wat zijn volgende stap zal zijn na het grijpen van de GP2-titel.

Helaas is er op dit moment nog niets beslist, maar ik ben optimistisch. Ik voel dat er een paar kansen zijn. De komende dagen en weken gaan cruciaal worden met het oog op volgend jaar.”

Want hoe zien de kansen voor Stoffel eruit? We zetten er een paar op een rijtje:

Haas F1; Kans –eigenlijk– geen, want Gene Haas wil ervaring. In de Fransman Grosjean hebben de Amerikanen hun man die de kar moet en kan trekken. Dat deed Romain ook bij Lotus nadat Kimi Räikkönen vertrok. Saillant detail, ook Romain Grosjean vertrekt nu bij Lotus omdat de toekomst ongewis is. Gutierrez wordt nadrukkelijk genoemd als tweede rijder. ‘Guti’ is verbonden als testrijder voor Ferrari met wie Haas een contract voor een technische samenwerking heeft afgesloten.

Manor F1; Kans 50/50. Manor heeft voor 2016 een Mercedes-motor en technische ondersteuning van Williams. Dat betekent echter ook dat hun stoeltjes begerenswaardig zijn. Met andere woorden, het gaat veel geld kosten om een stoel af te dwingen. En kan McLaren Vandoorne financieel bijstaan? Woking kan zelf wel wat sponsorgeld gebruiken…

Lotus; Kans 40/60. Lotus staat -nog steeds- op het punt om te worden overgenomen door Renault. Wanneer dat eindelijk is gebeurd lijkt men eerder te gaan voor F3-kampioen Ocon, maar Stoffel heeft betere papieren. Het hangt ervan af welke politiek Renault volgt. Stoffel zou in 2016 naast Pastor kunnen rijden, waarna Ocon na een jaartje testrijden de Venezolaan vervangt.

Sauber; Kans geen, tenzij Monisha Kaltenborn weer de behoefte voelt om meer dan twee coureurs te tekenen. Felipe Nasr werd al vroeg bevestigd, maar dat “IKEA wc-borstel” Ericsson gelijktijdig ook een jaartje extra kreeg is minder voor de hand liggend.

De overige teams zijn al bezet of zullen de McLaren-protegé niet zo gauw inhuren. Onder andere Red Bull, Toro Rosso of Williams.

Of Stoffel wordt derde rijder /testrijder voor McLaren en stapt in als Button met pensioen gaat.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s