snelweg

De Kilometerheffing…eerst was ik mordicus tegen. Nu omarm ik het systeem omdat het veel eerlijker is voor de automobilist. En zeker de hobbyist met meerdere auto’s zou ervan profiteren. Maar het Centraal Planbureau [CPB] denkt het per sé te moeten vergallen.

Het Centraal Planbureau heeft namelijk een onderzoek gepresenteerd waarin vier verschillende vormen van kilometerheffing tegen het licht werden gehouden, en de uitkomsten vielen niet in het voordeel van de overheid. Of het nou tolheffing, spitsheffing of congestieheffing is, de staatsportemonnee zou er een stuk dunner van worden.

De CPB concludeert; “Een kilometerheffing zorgt voor minder autogebruik. Het zorgt echter ook voor minder accijnsopbrengsten wat een welvaartsverlies oplevert. Dit welvaartsverlies is groter dan de welvaartswinst van minder emissies, geluidshinder en verkeersslachtoffers.”

Kort gezegd: het levert minder op dan in de huidige situatie met wegenbelasting. Tja, het is ook lekker cashen als men moet betalen voor een auto, ook al staat deze stil en wordt er dus niet mee gereden.

money_geld_spaarvarken

Het gevolg laat zich raden, want de Nederlandse overheid graait al te graag in de portemonnee van de burger. En het liefst zonder een tegenprestatie, want dat is alleen maar lastig? Het graaien en snaaien gaat dus gewoon door, en staat –net als de verkeersboetes– andermaal totaal niet in verhouding met de omringende landen.

Het is u hopelijk duidelijk dat het niet gaat om het milieu, filebestrijding, betalen naar gebruik of zelfs de verkeersveiligheid.

Nee, ordinair uw zakken leegschudden. Dat is de bedoeling. Als het geld nu eens naar het wegenonderhoud ging, maar liever smijten de dames en heren te Den Haag met duur belastinggeld. Dat is wel zo makkelijk, want het is toch niet hun eigen geld?

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s