Chevy Small Block V8

Het leek een gunstige deal voor de fabrikanten. Lever een één jaar oude motor aan de teams voor een lagere prijs. Maar de FIA trekt daar een streep door heen. Vanaf 2016 mogen er alleen maar 2016-specs motoren deelnemen aan het kampioenschap.

Een vreemde beslissing van de autosportbond dat eigenlijk tegen gaat in het streven om de kosten voor -vooral de kleine teams- omlaag te brengen. Zo wilde Mercedes een 2014-motor verkopen voor 10 in plaats van 17 miljoen euro voor het blok waarmee men nu rijdt.

En afgelopen weekend in Rusland deed het gerucht de ronde dat Scuderia Toro Rosso volgend seizoen over een jaar oude Ferrari-krachtbron kan beschikken. Volgens de nieuwe regels is dit echter niet toegestaan.

Hieronder de quote van de FIA:

Only power units which are identical to the power unit that has been homologated by the FIA in accordance with Appendix 4 of these regulations may be used at an Event during the 2016 – 2020 Championship seasons.”

Naar onze bescheiden mening is het een [Red] Bullshit-verhaal van de FIA, want met gelijke motoren is men er nog niet. Zo kan Mercedes de nieuwste software nog altijd in eigen huis houden, waardoor er alsnog een gat zit tussen het fabrieksteam en de klantenteams.

Tevens betalen de kleinste teams alsnog de volle pond voor een motor, die nog altijd tekort zal komen.

Bij Red Bull zal men zich gesteund voelen door deze beslissing, welk lijkt te zijn gedaan om hen een handje te helpen. Het neemt nog niet weg dat Ferrari noch Mercedes geenszins van plan zijn om het zichzelf te moeilijk te maken, door Red Bull dezelfde specificatie’s te geven.

Ook de FIA gaat te makkelijk voorbij aan het feit dat Ferrari en Mercedes zeer veel ontwikkelingsgeld in hun krachtbron hebben gestopt. Als beloning moeten ze dan overwinningen mislopen? De bondsbobo’s moet niet vergeten dat ze afhankelijk zijn van de leveranciers, dus het is de vraag of deze schoffering stand zal houden.

En men kan Ferrari en Mercedes niet dwingen…zo wordt Renault steeds reëler als krachtbron voor Red Bull [en Toro Rosso]  voor 2016.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s