fiat_124_2016_1

Badge-engineering, een term voor fabrikanten die een auto-type bouwen waarvan de basis elders ligt. Iets waar vooral VAG heel goed in is [Polo, Ibiza, Fabia]. In dit geval heeft het Italiaanse Fiat de Japanse Mazda MX-5 gekopieerd.

Dit is de dag waarvan je nooit zou denken dat het zou gebeuren. En uitgerekend een Italiaan tekent niet haar auto zelf. Toegegeven, de MX-5 is een zeer uitgebalanceerde auto. Maar de manier waarop dit is aangepakt is niet echt professioneel.

Zo is de Fiat 124 dit jaar 50 jaar oud geworden.

fiat_124_2016_2

Dan is het niet passend om een MX-5 te nemen en er een front van een Chrysler op te plakken. Dat de auto zoveel om een Amerikaan lijkt, verraadt al in welk land de 124 zo goed mogelijk moet worden verkocht? De instapprijs is nog niet bekend, maar zal zo rond de 30.000 euro liggen, net als de MX-5.

In eerste instantie was de roadster als nieuwe Alfa Romeo Spider bedoeld, maar Sergio Marchionne besloot hem uiteindelijk tot een Fiat om te dopen.

Wel zijn de carrosseriedelen anders, omdat Fiat het lijnenspel van de 124 Spider uit de jaren 60 na wilde bootsen. Ook qua motorisering houdt Fiat via een 1,4-liter MultiAir-turbomotor, goed voor 140 pk en 240 Nm, de heritage zo dicht mogelijk bij zichzelf.

fiat_124_2016_3

Maar of de Fiat 124 geslaagd is?

Mij lijkt het meer een mini-versie van de Dodge Viper, juist vanwege die Chrysler-front. De achterkant is weer heel aardig. Oordeelt u zelf.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s