group abu dhabi 2015

En zo is er alweer een jaar voorbij. Voor de Nederlanders en Belgen een belangrijk jaar vanwege de deelname van Max Verstappen.
Er was kritiek; Te jong, te onervaren, de sport zou te makkelijk zijn geworden.

Maar Verstappen junior snoerde al snel alle kritieke muilen, op de enkele ‘volhouder afkomstig uit Brazilië’ na.

Sterker, Max deed het zo goed dat Jos Verstappen nu ‘de vader van’ is, in plaats van dat de 18-jarige telkens aan zijn roemruchte vader werd gelieerd. Max Verstappen werd in Brazilië al bevestigd voor 2016, samen met Carlos Sainz jr. voor volgend jaar bij Toro Rosso.

De meeste Formule 1-fans hopen wel dat de Ferrari-motor, zoals abusievelijk onthuld door Carlos Sainz jr., de Toro Rosso meer recht zal doen dat het Franse ‘kracht’bron.
Veel kracht zat er al niet in, maar het blok bleek ook nog eens zwak op het gebied van betrouwbaarheid.

Red Bull had een grote mond en dito eisen, maar zal met hangende pootjes terugkeren naar een Renault-motor die geen Renault mag heten.

Ceo Gnosh van Renault had genoeg van arrogante Oostenrijkers en zal eerdaags zijn goedkeuring afgeven voor een overname van Lotus door de fabrikant.
Daarmee keert Renault andermaal terug als fabrieksteam.

Ferrari zocht nieuw elan in de vorm van Sebastian Vettel. Dat lukte maar gedeeltelijk, want Mercedes was de Italianen altijd wel een stapje voor. Räikkönen kon geen vuist maken, terwijl de SF15T toch op zijn wensen zou zijn aangepast.

De Fin kreeg nog een jaartje, maar zal naar verluidt plaats moeten maken voor Max Verstappen.

Mercedes? De vermeende dominantie viel achteraf reuze mee. Hoewel…in Abu Dhabi werd voor de twaalfde (!) keer een 1-2 finish gescoord.

De W06 was niet kogelvrij gebleken, maar qua ontwikkeling liggen de Duitsers nog op een kleine voorsprong.

Niet voor wat de rijders betreft…Hamilton zal zijn idool willen overtreffen, waar Rosberg zijn vader wil evenaren. Het wordt geen Senna vs Prost, maar een heftige clash tussen de twee ligt nog altijd op de loer. Het is dan wel aan Nico Rosberg om een vuist te maken en het gehele jaar te presteren.

rosberg abu dhabi 2015

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden op het circuit van Yas Marina:

Mercedes:
Ik schreef in de vorige nabeschouwing al of de twee in de volgende Grand Prix voluit zouden mogen racen.
Het antwoord was dus ‘Nee’.

Mercedes is de fans niets verplicht, maar door telkens in te grijpen wordt er de kijkers en toeschouwers mogelijke strijd onthouden.
De race was al zo saai…

Hamilton [P2] zat te slapen bij de start, maar wist de concurrentie achter zich te houden. Rosberg [P1] had de wetenschap van een oudere motor met teveel draaiuren, maar hield zijn fluwelen voetje de gehele race in toom.

Knap werk van de Duitser, maar de vraag blijft waarom Rosberg nu pas zo sterk rijdt.

Red Bull:
Kvyat heeft het overleefd. En de Rus zal ook in 2016 deel uit blijven maken van de Red Bull-familie. Zij het nog steeds met een gemankeerde Renault-motor.
In de laatste race van het jaar pakt Kvyat ook het laatste beschikbare puntje met een P10, ondanks problemen met de elektronica.
Ricciardo [P6] kon Vettel niet achter zich houden en Perez was niet bereikbaar. Daniel was vooral blij dat het seizoen erop zat en hoop dat de geleerde lessen van 2015 in 2016 kunnen worden toegepast.

Ferrari:
Räikkönen[P3] klaagde in Brazilië over van alles en nog wat. Maar in de laatste race van het jaar wist Kimi zowaar richting het podium te rijden.
Wel geholpen door teammaatje Vettel [P4] die de Fin zonder morren voorbij liet. Vettel liet in de slotfase de superzachte band monteren, en wist daarmee Perez en voormalig teamgenoot Ricciardo te verschalken.

Ferrari maakt zich nu op voor de wintertests om zo nog dichter bij Mercedes te komen.

McLaren:
Fernando Alonso [P17] had meteen met geruchten te maken, waarin werd beweerd dat de Spaanse kampioen een sabbat neemt of zelfs zou stoppen met rijden, indien de Honda in de wintertests van 2016 opnieuw tegenvalt.

Kreeg straf voor de botsing met Maldonado, maar beweert dat hij een unieke straf kreeg terwijl Pastor tegen hem aan zou zijn gebotst.

Alonso wilde ook in Abu Dhabi eerder stoppen met rijden. Indien er geen SC op de baan kwam, zou hij subiet stoppen. Zover kwam het niet, maar de motivatie is helemaal weg bij die man.
Jenson Button [P12] had een betere race qua performance, maar zag zich gehinderd door een ‘unsafe release’ door het team van Williams.

In gevecht met Max Verstappen was het de Britse kampioen van 2009 die over het randje ging. Jenson drong Verstappen buiten de baan, wat Max een penalty opleverde wegens onreglementair voordeel .
Een wat dubieuze beslissing van de wedstrijdleiding.

Williams:
Weer ging het team van Sir Frank Williams in de fout. En weer was het Bottas die daardoor een straf op zich moest nemen. Terwijl Button eraan kwam, liet de lollipop-man de Fin gaan. En dat ging dus niet goed.

Het resultaat was een kapotte voorvleugel en vijf strafseconden, plus een waardeloze P13. Dit soort dingen moeten in 2016 echt beter voor het team.
Massa [P8] was onzichtbaar. Ik heb hem in ieder geval niet gezien. Toch punten voor de Braziliaan die nog net kan aanklampen bij zijn Finse teamgenoot.

pastor abu dhabi

Toro Rosso:
Max Verstappen had ditmaal een mindere race. Dat kan eens gebeuren. Button maakte zich extra breed, waardoor de Nederlander een ‘short-cut’ moest nemen. Dat werd alsnog bestraft, maar naar de move van Button werd totaal niet gekeken. Nogmaals. Dubieus.

Nog meer straf zette Max op een P16, dit keer wegens vermeend negeren van de blauwe vlag.

Over het algemeen heeft Verstappen al laten zien thuis te horen in de sport. Dat is de grootste winst voor hem.

Carlos Sainz jr. werd ditmaal nu eens wel voorbij gelaten door zijn teamgenoot. Het Spaanse talent kwam net tekort voor een puntje en bleef op P11 steken. Samen met Max mag hij terugkijken op een uiterst geslaagd debuutseizoen.

Force India:
Sergio Perez [P5] kwam vermogen tekort op het rechte stuk. Vettel bleef daardoor buiten bereik. Ook omdat de coureur van Ferrari in de slotfase koos voor supersoft. Een race zonder grote drama’s.

Hülkenberg verging het weer minder. De andere Nico had veel last van onderstuur, en dat duurde tot de laatste stint. Daarna kon Hülkenberg met een redelijke snelheid als P7 over de finish rijden.

Lotus:
Pastor Maldonado [DNF] viel nu als enige uit en ditmaal leek het niet eens zijn schuld. Hoewel het in Mexico en Brazilië bijan mis ging, bleek het driemaal scheepsrecht voor de Venezolaan.
Romain Grosjean beleefde een prima weekeinde en sloot zijn vierjarig verblijf bij Lotus af met een puntenfinish! De Fransman weet iets wat anderen niet weten?

We zullen het zien in 2016, als Romain het team van Gene Haas op de sleeptouw zal nemen.

manor abu dhabi 2015

Sauber:
Sauber had een typisch seizoen. Snel in het begin, traag tegen het einde van het seizoen dat zo bewogen begon met de claim van onze landgenoot Giedo van der Garde.
Nasr en Ericsson zijn als bevestigd voor 2016. De twee gingen als aan een touwtje achter elkaar over de streep. P14 en P15.

De Braziliaan werd nog wel gemangeld in de chaos na de start, maar kon zijn weg vervolgen.

Marussia:
Is het kleinste team op de grid er nog bij volgend jaar? Het lijkt er niet op dat Will Stevens [P18], noch Roberto Merhi [P19] volgend jaar zich ook Formule 1-coureur zullen mogen noemen.
Vooral Merhi, over wie veel onduidelijkheid bestaat omtrent zijn financiering, zullen we wellicht niet meer terugzien? Het is een wonder van formaat dat Manor koos voor Merhi, die toch geen sponsors had (nooit gezien), in plaats van GP2-kampioen Fabio Leimer die aantoonbaar over geld beschikte.

Misschien in 2016.

Maar eerst zullen de mensen achter Manor ervoor moeten zorgen dat ze volgend jaar weer op de grid staan. Pass dan zal Bernie Ecclestone het tv- geld van 2014 (!) uitbetalen.

Het pakket is aantrekkelijk met ondersteuning van Williams en Mercedes-motoren. Bookmakers houden het op een bezetting van Pascal Werhlein en Leimer.

Aan de andere kant stappen belangrijke mensen zoals Booth en Lowdon op. Wat zal het effect zijn op de rest van de crew?

We gaan het zien!

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Volgende »

  1. Karel schreef:

    In de Ned krant werd de belastingontduiker uit maasseik zelfs een Openbaring genoemd. Hoe juist. Hun nieuwe jezus rijdt straks nog op water ook… let op.

    Als ik s morgens om 5.30 weg moet om niet in de file te komen vraag je je af hoe komt t dat er geen geld is voor aanleg onderhoud uitbreiding wegen.
    Dat heeft te maken met belastingontduikers die niet en voor niets in Nederland wensen te betalen en alleen maar halen en binnenharken.

    Alleen maar rondrijden als profiteur. Hoe eerder dit soort fraudeurs in de muur staan hoe beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s