Ford-Mustang-GT-01

In dit door CO2 geregeerde land wordt vrijwel elke leuke auto een flinke slurptax opgelegd. Een van de grootste slachtoffers is de –overigens toch wel bejaarde– Land Rover Defender.

Netto kost zo’n Land Rover 110 2.2 TD 24.877 euro, maar na BTW [5.224 euro] en CO2-gerelateerde BPM [81.799 euro] kom je uit op een totaal van 111.900 euro! Aldus de berekeningen gemaakt door Autoblog.

Schokkend, niet waar?

Het is duidelijk; Nederland heeft een zeer achterlijk autobelastingklimaat. De prijzen van auto’s worden hier dermate verhoogd, dat je voor de Nederlandse prijs soms zelfs twee exemplaren van hetzelfde model kunt halen in België!

Subaru-Impreza_WRX_STi_2004_1024x768_wallpaper_06

Bovenop het normale BTW-tarief moet er namelijk ook een fors BPM-bedrag worden afgerekend dat berekend wordt aan de hand van de CO2-emissie. In uitzonderlijke gevallen is dit belastingbedrag hoger dan de werkelijke kostprijs van een auto, wat u kunt zien in het voorbeeld van de eerder genoemde Land Rover Defender.

Dat maakt dat auto’s in Nederland extreem duur zijn, vooral in vergelijking met andere Europese landen. Door die lagere aanschafprijzen in het buitenland heeft men daar eerder de mogelijkheid om de auto in te ruilen voor een nieuw zuiniger model. Bovenop al die aanschafbelastingen hanteert de overheid ook een onbegrijpelijk wegenbelastingsysteem.

Dan kan men in Den Haag wel praten over een ‘groen wagenpark’, maar zolang graaien het eerste prioriteit heeft zal dat zeker niet lukken. Groen rijden kan men dus wel vergeten, maar wat erger is is dat leuke auto’s nu helemaal onbereikbaar worden.

Ander voorbeeld. Ford Mustang, moet in Nederland meer dan een ton kosten: 106.500 euro. In België ben je 42.000 euro kwijt voor een brullende Yankee-V8. En de lijst wordt langer en erger…Mercedes-AMG G 65, Prijs in Nederland: 383.195 euro. Prijs in België: 283.745 euro

maserati-granturismo-parkeermevrouw-03

Maserati GranTurismo MC Stradale? In dit kikkerlandje mag je 234.461 euro neertellen. In België: 154.880 euro. Voor een van mijn droomauto’s, de Subaru WRX STI, moet ik in Nederland 77.995 euro betalen. Prijs in België: 41.995 euro!

Jaguar F-Type R Coupé in Nederland: 153.850 euro, in België: 108.770 euro. Lexus RC-F, een heerlijke bak. Prijs in Nederland: 121.990 euro. Prijs in België voor minder dan een ton: 85.910 euro.

Symboolpolitiek kent geen visie, dus een belastingverlaging voor de gewone man is fictie. Afschaffen die BPM en CO2-tax, maar ‘Den Haag’ is verslaafd aan graaien. Het heeft dus geen klap met het milieu te maken, maar alles met geld en het zover mogelijk uitknijpen van de burger…

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s