Lotus_genii_2013_f1

Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk heeft het Franse Renault de renstal van Genii Capital overgenomen. Lotus F1 gaat hiermee in andere handen, doch is er nauwelijks geld mee gemoeid.

Lotus F1 zat immers dik in de financiële problemen en werd tot twee keer toe geholpen door Bernie Ecclestone.

Expert Adam Cooper legt uit wat er diende te gebeuren: Om de overname rond te krijgen, moest Genii Capital eerst zelf weer alle aandelen in handen te krijgen. Dit betekende dat het pakweg 6.7 miljoen aandelen moest terugkopen van Whiterock Alliance, om toe te voegen aan de afgerond ongeveer 60 miljoen aandelen die het zelf al in handen had.

Bij Whiterock Alliance was men ook niet op hun achterhoofd gevallen, wat voor veel gesoebat zorgde omtrent de verkoopprijs van de aandelenpakket. Zie hier de oorzaak van alle vertraging.

Lotus garage

Aangezien Genii Capital een openstaande schuld had van haar Formule 1-team ten grootte van 133 miljoen euro, is met Renault overeengekomen dat zij de schuld overnemen in ruil voor 90 procent van de aandelen. Puur symbolisch werd een bedrag van 1 pond betaald voor de hoofddeel van de aandelenpakket.

Maar ook Renault schakelt een dochteronderneming in voor de deal.

Grigny is een onderneming wat al sinds 1977 bestaat [toen Renault met haar turbomotor in de F1 stapte] en was eerder ook de partij die in de Benetton- en eerdere Renault-periode op papier de eigenaar was van de renstal uit Enstone.

logo-lotus-renault-gp

De laatste jaren werd Grigny gekoppeld aan het motorprogramma vsn Renault. Maar per direct zal deze dochter weer een belangrijke rol vervullen als de directe eigenaar van het Renault fabrieksteam.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s