Rotterdam centrum 2015 American Classic

Nieuw is niet altijd beter. En als het om auto’s gaat uit dat zich in diverse zaken waarbij je je afvraagt waar de vooruitgang h’m in zit?

Hoewel ik een moderne dashboard heus wel kan waarderen, heb je al die knopjes niet nodig. Zeker als er meerdere functies onder zon knop zitten. Bij een defect ben je dan dubbelop de sigaar.

Sowieso loopt men een grotere kans op technische problemen en dan hoef je niet eens te wachten tot de auto in kwestie tien jaar of ouder is. Hoe meer onderdelen, hoe meer er stuk kan gaan. Dan verbaas je je over iconen zoals de Kever of een 2CV met amper vier knoppen ter bediening.

In geval van een sportwagen heb ik liever niet te veel afleiding en dan hoeven er geen tig zaken in zicht te liggen. In een sportwagen wil je toch vooral genieten van de power en handeling.

Classic_crash1

Veiligheid

Hoe zit het dan met de veiligheid“, hoor ik jullie zeggen.

Elk veiligheidsgevoel is schijnveiligheid. Niet wat je rijdt maar hoe je rijdt zou je veiligheidsgevoel moeten vergroten. Als je in de auto Wordfeud op je smartphone zit te spelen, maakt het weinig uit of je in een Hummer zit of een Alto. Sterker, hoe onveiliger een auto aanvoelt…hoe beter mensen zullen opletten in het verkeer.

Hoe vaak zie ik mensen ratelen tegen hun medepassagiers of in zo’n verdomde handfree-setje. Tien tegen een dat zo’n persoon in een grotere, veiliger geachte auto zit.

Al die vijf meter grote auto’s, SUV’s of terreinauto’s bieden jou als bestuurder en je mede-inzittenden minder bescherming dan een Renault Clio of Fiatje 500 van, wat is het, niet meer dan 350 centimeter.

Komt ook door hun hogere gewicht. Een lichte auto wordt eerder weggeduwd in geval van een -vooral- zijwaartse botsing. Een Rolls Royce van dik 2500 kilogram blijft gewoon staan waar het is. Ja, dan moet de fabrikant het ding wel volgooien met veiligheidsmiddelen.

En dat alles maakt een nieuwe auto veel zwaarder dan een oude, terwijl de motoren wel zuiniger zijn. Zo woog mijn eerste Polo amper 670 kilo. Een nieuwe zit al bijna tegen de 1050 kilogram aan. In dat licht is het knap dat een nieuwe Polo zuiniger is dan 1 op 13, maar hoeveel zuiniger zou het zijn in die oude Polo van 670 kilogram ‘licht‘?

Electro-boogie versus pragmatisme

Ook dingen zoals een elektronische handrem kunnen we missen als kiespijn. Wie is eigenlijk op het nare idee gekomen om zoiets te leveren?! Zeker nu in de winter moet je geen handrem gebruiken, want de boel kan vastvriezen. Daar is duidelijk niet over nagedacht.

Ja, als je nogal lui bent kun je elektrische ramen willen. Maar is het nu echt zoveel moeite om dat ding aan te zwengelen? Zelf heb ik veel moeite met alle elektronica in een auto. Zaken zoals een digitaal dashboard, waarbij de tellers zijn vervangen door beeldschermen. Of ben ik er te negatief over?

Wat wel een handigheid kan zijn, is een [semi-] automatische bak. En cruise-control. Zeker met het drukke verkeer van tegenwoordig heeft het weinig zin om als een Niki Lauda of James Hunt te roeren met een pook.

Mijn volgende auto heeft een automaat!

Opel_Adam_1.4_Slam_–_Innenraum,_15._Januar_2014,_Düsseldorf

Techniek

De huidige techniek lijkt vooruitstrevend…lijkt, want het is louter toegespitst op het behalen van emissie-eisen. Het gevolg is dat de techniek zo gecompliceerd is geworden, dat men vaker de garage nodig heeft dan dat iets zelf kan worden gedaan. Voor sommige problemen is een software-update nodig.

Software-update! Idem wat betreft het zogeheten ‘chippen‘. Dat is toch kolder?! Vroeger moest je minstens een dikke carburateur en een geflowede inlaatspruitstuk monteren. Aan de uitlaatzijde kwam dan een prachtige spaghetti-uitlaat.

Mooi geluid verzekerd. Eeeeh, ja dat mag ook al niet meer. Vooruitgang, weet je wel…Car Throttle maakte er een mooi item over.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

»

  1. corvandermey schreef:

    Mee eens! geef mij maar een klassieker, daar kan veel minder aan stuk dan aan een zogenaamd moderne auto………

  2. Fabian van Tiel schreef:

    Goeie foto van de Opel ADAM! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s