Bernard Charles Ecclestone

Bernard Charles Ecclestone

In een interview met de Daily Mail beklaagt de 85-jarige Brit zich over de voorspelbaarheid van het komende seizoen. Bernie Ecclestone stelt Ferrari en Mercedes verantwoordelijk voor de teruggelopen belangstelling voor de sport. In dit column zal ik uiteen zetten waar het echt aan scheelt…

Volgens Ecclestone zijn Ferrari en Mercedes te machtig. Twee fabrikanten kunnen de komende jaren elke belangrijke regelwijziging blokkeren met een veto, omdat ze acht van de elf teams van een motor voorzien.

De FOM-baas spreekt van kartelvorming, maar hoe moet je zijn monopolie op de sport dan noemen? Deze man werd schatrijk door jarenlang de helft van de tv-inkomsten naar zich toe te trekken. En moesten de circuits telkens een hogere fee betalen om de F1 te mogen begroeten.

Toegangskaartjes

Dat maakte dat de kaartjes extreem duur werden. Ooit kon men voor 80 gulden de race bijwonen. Nu betaal je 35 euro…voor de vrijdagtrainingen [Spa-Francorchamps].

Ik zou geen geld uitgeven aan het bezoeken van een race met mijn familie. Geen denken aan.”, aldus een welhaast larmoyante Ecclestone. Maar waar de bejaarde topman het over de spanning heeft, is een dagje Formule 1 met een gezin van vier personen daadwerkelijk niet te doen!

Een duizelingwekkend bedrag van 1360 euro kost het om mama, papa en twee kids op Gold 2 te laten zitten in een Grand Prix-weekeinde. En zelfs alleen toegang voor de zondag is niet eens zoveel goedkoper [bron: Belgium-grand-prix.com].

Maar Bernie heeft daar geen oog voor. Nee, het liefst ziet hij de macht van de motorleveranciers geminimaliseerd. Hypocriet, want het is ‘opa Bernie’ die zelf voor de huidige stand van zaken heeft gezorgd.

Ecclestone hield Ferrari jarenlang het hand boven het hoofd en gaf het renstal -louter omdat het de oudste team op de grid is- een fiks bedrag van circa 80 miljoen dollar bovenop de tv-geld die Ferrari toch al ontving.

Ongeacht hun prestaties.

Hamilton 2013

Hamilton 2013


Kruimels

Mercedes werd op een andere manier machtig. Bernie Ecclestone en de FIA hebben toch echt zelf de fabrikanten Toyota, BMW, Peugeot en het kleine Cosworth weggejaagd. Te veel regels, teveel gekissebis om niets. En nu?

Mercedes en Ferrari hebben nu zowel de taart als de kruimels in handen. Renault en de teruggekeerde Honda zijn geen factor van belang.

Nu willen Ecclestone en Todt opeens een ‘neutrale motorleverancier’..de eerder weggejaagde Cosworth zou die rol moeten vervullen. Maar bij Cosworth is men ook niet gek, en lijkt de FIA-president Todt niet happig om in de tegenaanval te gaan.

En dat steekt bij Ecclestone. “Jean doet veel goede dingen omtrent verkeersveiligheid, maar de F1 laat hij versloffen. Hij zou dan iemand moeten aanstellen die zich honderd procent richt op de sport.” Een naam zingt al rond; Christian Horner, thans teambaas van Red Bull Racing.

Werkelijk, Bernie?

Decoder

Maar de bejaarde zwijgt over de ware reden van de terugval: Pay-TV.

Recentelijk vernamen wij dat Spanje is toegetreden tot de landen waar moet worden betaald, om de trainingen, kwalificaties en de races te bekijken. Naar mijn bescheiden mening is dat gegeven de doodsteek van de sport geworden.

De huidige generaties zijn het niet gewend om te betalen voor sport. De prognoses van Sport1 liggen nog altijd ver achter op de werkelijkheid, hoewel de betaalzender haar best gedaan heeft om een compleet autosportpakket aan te bieden.

En wie pikt het geld in? CVC Capital en haar belangrijkste medewerker, Bernie Ecclestone…

Daar zit het probleem en niet bij een zogenaamde dominante raceteam of te machtige motorenleveranciers.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s