Ferrari_logo

En wel eentje van maar liefst 105 miljoen euro? Waarom? Omdat Ferrari het langste is blijven zitten…

Elk jaar krijgen de Formule 1-teams geld van de FOM, of anders bekend als de Formula One Management. De FOM is, zeg maar, het administratiekantoor van Bernie Ecclestone vanwaar de inkomsten uit commerciële contracten met –onder andere– televisiezenders worden verdeeld.

De FOM was zeer lang de basis voor de macht en rijkdom van Bernie Ecclestone. Het maakte de man multi-miljardair, doordat hij de monopolie omtrent de uitzendrechten slinks naar zich toe wist te trekken.

Tot 2005. Indianapolis. Verenigde Staten van Amerika.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

De Michelins hielden het niet in Bocht 13 en dat was een startsein voor een politiek steekspel. De teams wilden af van Ecclestone en begonnen een eigen bond en serie [GPWC], of althans…er werd daarmee gedreigd.

Maar Ecclestone beloofde Ferrari een extra stukje worst, als de Italianen uit deze alternatieve serie stapten. Van de Grand Prix World Championship bleef daarna weinig meer over, en met een nieuwe gunstigere Concord Agreement kreeg iedereen meer geld. Het verhaal in het kort beschreven.

Voor 2005 was het toewijzen van de tv-gelden een staaltje ‘ingewikkeld-doenerij‘, maar sindsdien is alles veel eenvoudiger gemaakt.

Zo krijgt elk team een ‘basisbedrag‘ van 33,5 miljoen euro. Daarnaast krijgen ze geld op basis van hun resultaten van het seizoen ervoor. Tot slot zijn er nog bonussen voor teams met een lange staat van dienst in de Formule 1 en een groot belang voor de sport, zoals Ferrari, Mercedes, Red Bull Racing, Williams en McLaren. Zo kan het dus dat McLaren 33,5 miljoen US-dollar krijgt, plus 16,5 miljoen vanwege een erbarmelijk seizoen in 2015 [Force India deed het beter en kreeg ruim twee keer zo veel, 33,5 mlj].

Teambazen F1

Teambazen F1

En als team met lange staat van dienst alsnog 32 miljoen US-dollar extra krijgt bijgeschreven.

Maar Ferrari krijgt dus meer, ongeacht hun prestaties.

Dan komen we op het volgende sommetje: 33,5 mlj. plus 53,5 mlj. want tweede in de eindstand in het kampioenschap voor constructeurs. Mercedes kreeg 63,5 miljoen dollar. Maar nu komt het! Waar Mercedes een bonus van 74 miljoen US-dollar krijgt en daarmee evenveel als de vorig jaar zwaar tegengevallen Red Bull, krijgt het rode team dus 105 miljoen euro!

Dat is dus gewoon 21 miljoen extra en waarom?

We betalen Ferrari meer omdat zij het langst actief zijn in de Formule 1“, aldus Ecclestone tegenover Autosport.com. “Ferrari is Formule 1 en ze verdienen wat wij ze betalen, hoe hoog het bedrag ook is. Ze zullen het wel waard zijn.”

Een staaltje verdeel en heers van opa Bernie, die niet zo lang geleden klaagde over de macht van dezelfde Ferrari

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s