verkeer snelweg file files

verkeer snelweg file files

Het is u misschien wel opgevallen. Er rijdt best veel ‘nieuw blik‘ rond in Nederland. Overal waar uw scribent komt met zijn Polo 1992, is het karretje steevast de oudste in de straat of voor het stoplicht.

Nee, een miljonair ben ik niet. Maar dat iedereen anno 2016 zoveel verdient om een [bijna] nieuwe auto te rijden, gaat er ook bij mij niet in. Daarvoor zijn de heren [en dames] werkgevers te verslaafd aan tijdelijke contracten, flexwerkers en/of ZZP’ers.

Het antwoord op de vraag moet zijn; Private Lease.

Wat is Private Lease?

Dat auto’s geleaset worden, is algemeen bekend. Vaak gaat dat via de werkgever en wordt een deel van de [aanschaf]waarde bijgeteld op het salarisstrookje. Maar Private Lease [PL] is dus geheel toegespitst op particulier gebruik.

Het houdt in dat je als particulier tegen een vast maandbedrag een nieuwe auto kan rijden zonder dat deze jou eigendom wordt. De leaseperiode kan zelf worden bepaald, maar varieert tussen de 12 en 60 maanden. Het maandbedrag is inclusief de meeste kosten die bij een auto komen kijken.

Reparatie en onderhoud [o.a. banden, schadeherstel en glasreparatie]
Allriskverzekering
Wegenbelasting
Afleveringskosten en verwijderingsbijdrage
Afschrijvingskosten
Pechhulp

Overige kosten

Wat betaalt u wel? Brandstof, verkeersboetes en eventueel de wasstraat. Daarbij is er geen fiscale bijtelling zoals dat bij zakelijk leasen wel het geval is. Na afloop van het contract levert u de auto weer in en kan er eventueel weer voor een nieuw contract met bijbehorende nieuwe auto worden gekozen.

U kunt het vergelijken met het verschil tussen huren in plaats van het kopen van een huis. Ook bij huur heeft u –als het goed is– weinig omkijken naar zaken zoals onderhoud, en verkrijgt u geen eigendom.

IMG_0052

Voordelen van Private Lease

Een vast maandbedrag waar alles in zit, dus geen hogere kosten voor -onverwachte- reparaties of onderhoudswerkzaamheden. Elke maand hetzelfde bedrag zonder verrassingen [buiten verkeersboetes geraamd].

Na afloop van de leaseperiode gaat de auto weer weg zonder gedoe met inruilwaarde en/of verkopen via verkoopsites.

Zonder spaargeld in een nieuwe auto rijden. Je hebt alleen een vast inkomen nodig.

Dat laatste punt is voor veel mensen een reden om over te gaan tot Private Lease. Lekker de buurman of buurvrouw de ogen uitsteken met een nieuwere auto dan hem of haar. Of je krikt je ‘status’ onder je vrienden of het ‘uitgaansleven’ flink op met een ‘nieuwe bak’ onder je kont.

Nadelen PL

Tot dat je je baan verliest. Je gaat een financiële verplichting aan voor meerdere jaren waar je niet makkelijk onderuit komt, zelfs niet bij ontslag of overlijden!!! Hoe ze dat laatste voor elkaar denken te krijgen, weet ik niet. Maar het klinkt wel ziekelijk…

Het maandbedrag moet over de gehele periode betaald worden en als je daar niet meer toe in staat bent, moet er een afkoopsom betaald worden. Dit verschilt per contract.

Van te voren moet men aangeven hoeveel kilometers er zal worden gereden. Als er teveel kilometers worden gemaakt, vindt er een correctie plaats. Net als bij vaste abonnement van een provider voor een mobiele telefoon, kunnen de kosten van een dergelijke correctie behoorlijk oplopen.

Vaak mag er niet zomaar iemand anders in de auto rijden. Sowieso leen ik mijn auto nooit uit, maar als bijvoorbeeld uw vader een auto nodig heeft terwijl u zelfstandig woont. Dan kan dat een probleem worden, aangezien er geen sprake is van een gezinssituatie.

Was u eerder eigenaar van een auto, en dus verzekerd en daar bij no-claim heeft opgebouwd, dan kan dat voor kostbare problemen zorgen.

Bij Private Lease is de auto vaak al verzekerd, wat in het maandbedrag terugkomt. De eigen verzekering moet u dan opzeggen. U krijgt van uw ‘oude’ verzekeringsmaatschappij een no-claim verklaring, waarin staat hoeveel schade vrije jaren er zijn op gebouwd. Maar deze verklaring is maar één jaar geldig!

De meeste privé lease termijnen lopen langer dan één jaar, dus als u na afloopt van een leasecontract toch weer een eigen auto wilt hebben, gaat u de volle pond betalen. Ondanks dat u in al die tijd geen schade heeft gereden.

Peugeot_306_front_20080822

Marktontwikkeling

Vorig jaar besloten 36.000 mensen een private-leasecontract af te sluiten. Zetten we dat af tegen 2014, dan is een een verdubbeling waar te nemen. Ten opzichte van 2013 is zelfs sprake van meer dan een verviervoudiging.

Goedkoop privé leasen hoeft niet moeilijk te zijn: Welke auto wilt u? Leasemaatschappijen met elkaar vergelijken en u kiest de laagste prijs. In deze internettijden kan dat nooit een moeilijke opgave zijn.

Gaat het echter om goedkoop RIJDEN, dan kun je je vraagtekens zetten of privé lease wel de beste methode is.

Voorbeeld

Peugeot 508, bouwjaar 2015.
Bij een jaarkilometrage van 20.000 kilometer € 753
Bij een jaarkilometrage van 50.000 kilometer € 919

bron: Autoweek/Terberg Leasing

U ziet het. Het zijn forse bedragen, althans voor mij zijn het grote bedragen. Maar men kan tegenwoordig ook een ‘tweedehandsje’ leasen.

Peugeot 306, bouwjaar 1999.
Bij een jaarkilometrage van 20.000 kilometer kost de auto u 300 euro per maand. Wat ik daarvan vind? Een korte onderzoek op Marktplaats leert dat de aanschafprijs van een vergelijkbare auto tussen de 700 á 900 euro zit.

Dus na slechts drie maanden heeft al genoeg geld uitgegeven aan een auto, welk nooit uw eigendom wordt. Dan is een persoonlijke lening veel voordeliger en verstandiger, als sparen geen mogelijk is [acuut nood].

Porsche 911 GT3

Porsche leasen?

Tot slot kan men ook de goede sier maken met een heuse Porsche. Althans, met een trucje. Porsche heeft namelijk een leaseconstructie bedacht waarbij u samen met één, twee of drie vrienden een jong gebruikte Porsche kunt leasen. In eerste instantie worden de Boxster, Cayman en 911-997 genoemd op een specifieke website, shareaporsche.nl.

De gebruikers krijgen elk een eigen sleutel en een app waarin de auto gevolgd kan worden. Zo kan je altijd zien waar de auto zich bevindt. Ook kan je in de app rijtijd reserveren en je kunt zien hoeveel kilometers je nog over hebt.

Een betere manier om van je vrienden af te komen is er niet: Voor u het weet gaat er eentje scheiden en heeft hij geld nodig voor alimentatie, De ander wil opeens een huis kopen, Nummer drie mag niet meer van zijn vrouw [de zwakkeling], en de laatste bedenkt zich na twee weken.

En wie blijft er met de kosten zitten? Bedenk ook even dat Share A Porsche hoe dan ook geld wil zien, zelfs nu uw overlijden: Erfgenamen krijgen de mogelijkheid het Share a Porsche contract over te nemen en op hun naam te zetten. Is dit niet mogelijk, dan moet het Share a Porsche contract worden afgekocht of moet er iemand gezocht worden die het Share a Porsche contract kan overnemen

Nee…privé een auto leasen. Denk er goed over na.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s