MallyaKingofbadTimes

Dr. Vijay Mallya is definitief op de vlucht. Zoals we eerder schreven werd een arrestatieverzoek van de Directorate General of Economic Enforcement [DGEE] ingewilligd. Sindsdien verblijft de Indiër in een landhuis net buiten Londen. Hoe heeft het zover kunnen komen met de man die alles had?

We schreven al dat Mallya werd beschuldigd van het wegsluizen van geleend geld en belastingontduiking.

Mallya zou 135.000 US-dollar van de IDBI Bank hebben gebruikt, om buiten India vastgoed te kopen. De IDBI is een financiële instelling van de Indiase overheid, en vooral gericht op ontwikkeling van lands economie.

Het geleende geld besteden aan vastgoed in het buitenland valt daar niet onder. Mallya wordt dus verdacht van oneigenlijk gebruik van ‘toegekende gelden’.

Daarnaast is er Kingfisher Airlines.

Mallya werd schatrijk door het bedrijf van zijn vader uit te bouwen tot United Breweries Group dat de helft van de Indiase drankmarkt in handen had. Het Amerikaanse ‘rijkenmagazine’ Forbes schatte in 2012 het vermogen van de Indiër op bijna 1 miljard euro.

Als Mallya zijn hoofd koel had gehouden zoals een ‘normale‘ miljardair meestal placht te doen, had hij in weelde kunnen blijven leven ondanks dure hobbies als dik aangekleedde feesten op zijn peperdure 95 meter lange boot Indian Empress, paarden en de Formule 1. Maar in 2005 wilde de man Richard Branson achterna en begon hij een luchtvaartmaatschappij met de naam Kingfischer Airlines, naar zijn bekendste product.

Bier.

Kingfisher leek aanvankelijk een succes, omdat het al snel één van de populairste luchtvaartmaatschappijen van India werd. Het bedrijf zou alleen nooit winst maken en ging in 2012 failliet. Sindsdien claimen banken honderden miljoenen bij Mallya.

En toen ging het van kwaad tot erger. Mallya moest een aanzienlijk deel van zijn belangen in United Breweries Group afbouwen om lopende schulden te betalen. Grootaandeelhouder Diageo gaf een ‘dringend advies’ aan de overige aandeelhouders om Mallya aan de kant te zetten, indien hij op termijn niet zijn positie zou opgeven en uit het bestuur trad.

Dat is met de vlucht van Mallya niet meer aan de orde.

Vijay Mallya had nog wel aangeboden 440 miljoen pond, circa 558 miljoen euro terwijl hij een schuld heeft van ruim 1 miljard euro, terug te betalen aan de banken. “Een genereus aanbod“, zo liet hij weten aan de Financial Times.

Maar de banken en de belastingdienst van India vinden dat onvoldoende en zullen op termijn samenwerking verlangen van de Britse overheid om Dr. Vijay Mallya voor het gerecht te dagen.

Mallya is naar eigen zeggen niet bang, hoewel hij India wel ontvluchtte. “Ik wil de dialoog aangaan en mijn schulden terug betalen, maar alleen als dat een redelijk bedrag is.”, aldus de man die de realiteit maar niet onder ogen lijkt te willen zien…

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s