Jules Bianchi

Jules Bianchi

Twee jaar geleden tijdens de Grand Prix van Japan kwam de Marussia van Jules Bianchi onder een kraanwagen terecht. Hij lag daarna maanden in coma, waarna hij vorig jaar juli overleed aan de gevolgen van die crash.

Onderzoekers van de internationale autosportbond FIA concludeerden eerder dat Bianchi zichzelf in gevaar had gebracht bij het ongeluk. Hij negeerde in de drijfnatte race gele waarschuwingsvlaggen en minderde onvoldoende snelheid.

Dat zette kwaad bloed bij Philippe Bianchi, vader van de betreurde coureur: “We zoeken gerechtigheid en willen de waarheid weten over de beslissingen die tot het ongeluk van onze zoon hebben geleid.”

De familie Bianchi stelt de FIA, het toenmalige team Marussia en de FOM nu hiervoor verantwoordelijk. Volgens hen ‘hebben de acties van één of meer van deze partijen‘ mogelijk een rol gespeeld bij het ongeluk.

Het klinkt heel erg hard van mij, maar als er met dubbel geel wordt gezwaaid ga je van het gas. De rest van de grid reed geheel zonder problemen voorbij het punt, waar eerder Adrian Sutil in de bandenstapels kwam.

Telemetrie-gegevens hebben uitgewezen met welke snelheid Bianchi aankwam rijden. Op basis van dergelijke informatie is de FIA tot haar conclusie gekomen.

Is de stap naar de rechter terecht?

Ikzelf vind van niet. Jules heeft gekozen voor een carrière als F1-coureur, een beroep waaraan het risico op levensbedreigende situaties –ondanks alle veiligheidsvoorzieningen– toch enorm blijft. Wat er met hem is gebeurd is tragisch, maar wordt niet voor niets “een ongeluk” genoemd…

Dat de familie Bianchi daar niet aan wil –zij hebben zelf geen nadere technische gegevens, behalve hun vermoedens-, is een trieste en kansloze exercitie…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s