bangkokCityTraffic2

Iets waar menig automobilist in Nederland alleen maar van kan dromen: Omdat verstrekkers van leningen in een hevige concurrentiestrijd zijn verwikkeld, is de rente op autofinancieringen gedaald. Daarmee wordt het voor Thai steeds aantrekkelijker om een auto te kopen.

Terwijl men het in Nederland moet hebben van initiatieven zoals Private Leasemet meer na- dan voordelen-, kan een Thai nog gewoon bij zijn bankmanager aankloppen voor de aanschaf van nieuw blik.

Voor een financiering van vier jaar met een aanbetaling van 20 procent, betaalt men nu nog maar 2,2 procenten rente. Dat was eind vorig jaar nog 2,4 procent per jaar. De autoverkoop in Thailand trekt dan ook weer aan. In de eerste zeven maanden van dit jaar werden er 428.898 nieuwe auto’s gekocht, zo laat de Federation of Thai Industries weten.

Sommige kredietverleners voorspellen dat de verkoop zich volgend jaar herstelt, omdat dan de termijn van 5 jaar is afgelopen die van toepassing was voor het autoplan van de vorige regering. De regering Yingluck wilde het autobezit stimuleren door Thai die hun eerste auto kochten belasting terug te geven (maximaal 100.000 baht of omgerekend 2400 euro destijds). Een zeer populaire maatregel, want een auto is in Thailand nog altijd een statussymbool.

nieuwe-bmw-5-serie

Het een en ander zorgde wel voor een dichtgeslibde Bangkok, want het infrastructuur bleef onveranderd…

Alleen auto’s met een cilinderinhoud van maximaal 1500 cc en pick-up trucks met een verkoopprijs van maximaal 1 miljoen baht [ca. 29.000 euro], kwamen voor de regeling in aanmerking. De koper moest minimaal 21 jaar zijn en men mocht de auto niet binnen 5 jaar verkopen.

Sinds 2013 toen het autoplan van Yingluck stopte, geraakte de autoverkopen in een neerwaarts spiraal.

In 2013 verminderde het zelfs met 7,4 procent en vorig jaar met 9,33 procent. Dit jaar wordt een teruggang van 7 procent verwacht en er gaat 502 miljard baht geleend worden voor de aankoop van een auto, 1,37 procent minder dan vorig jaar.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

»

 1. shivatje schreef:

  Daar wil ik niet tussen hangen.
  Zou gek worden.

  Aum Shanthi

  • frankyremtlaaaat schreef:

   Ik hou van autorijden, niet van stil staan in de file…Maar in Thailand is de auto nog een groot statussymbool.

   Iedereen (buren en familie) moet zien dat het hen goed gaat, al moeten ze zich er diep in de schulden steken of staan ze in de file.

   En de meeste buitenlanders/expats rijden op een lichte motorfiets of scooter naar het werk, hahaha!

   Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s