1280px-tatra_mtx_front

Het is een tijdje geleden dat we een exemplaar voor het rubriek TWTD, Those Were The Days, voor het voetlicht hebben gebracht. Namen genoeg tijdens brainstorm-sessies, maar ja…ander nieuws gaat vaak voor.

Onze excuses daarvoor en we komen meteen met een pareltje uit de grote geschiedenis van de auto. De Tatra MTX V8!

De MTX V8 was een supersportauto gemaakt door MTX in samenwerking met de Tatra in 1991. Het kleine bedrijf heette origineel Metalex, en was een specialist in racewagens op basis van de Skoda Rapide.

De Tsjechische auto-ontwerper Václav Král tekende voor het fraaie ontwerp, met ‘Lambo-deuren‘. De MTX V8 was de snelste Tsjechische auto in die tijd. Onder de motorkap lag een Tatra V8 3.9L met een vermogen van 225 kW (306 pk) bij 6500 rpm. Acceleratie van 0 naar 100 werd behaald in 5,6 seconden en de topsnelheid lag rond de 265 km/u.

Destijds zeer indrukwekkend in 1991, al ga je tegenwoordig in een Mercedes-taxi net zo hard?

Na het verkrijgen van de typegoedkeuring werd uiteindelijk voorgesteld aan het publiek in oktober 1991 op de autoshow in Praag. De MTX was meteen goed voor bijna 200 bestellingen, al was er sprake van een gelimiteerde serie van 100 stuks.

Helaas werd het project in de vroege stadia van de productie verkocht aan een nieuwe eigenaar. We hebben nooit kunnen achterhalen waarom MTX en Tatra hun snelle kip met gouden eieren verkochteb, maar de fabriek werd kort erop getroffen door een brand welk het einde betekende voor deze unieke auto.

Slechts vier Tatra’s MTX V8 werden ooit gebouwd; een zwarte die je kunt zien in het museum in Lány [zie foto boven], een rode en een witte die nog steeds [?] in handen zijn van Tsjechische particuliere eigenaren en een vierde die naar verluidt werd geleverd als een kitcar c.q. bouwdoos naar de Verenigde Staten.

In 2010 verscheen de auto in een film van de rapper Kanye West, Runaway.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s