rosberg mexico 2016

Het belooft een spannend weekeinde te worden in Abu Dhabi. Nico Rosberg kan in de voetsporen treden van zijn vader Keke, die zelf in 1982 wereldkampioen werd.

Mercedes heeft naar eigen zeggen haar taak volbracht. Wie er aanstaande zondag ook wint, het zal zeker een coureur uit de stal van de fabrikant zijn. Voor Hamilton zou het zijn vierde titel worden, nadat de Brit in 2008, 2014 en 2015 zegevierde.

Voor Rosberg zou het de eerst grote hoogtepunt in zijn carrière worden. Het zou dan wel een kampioenschap in de geest van vader Keke Rosberg zijn. In een seizoen waarin de turbowagens domineerden en geen enkele coureur meer dan twee overwinningen behaalde, wist Keke Rosberg met slechts één zege in zijn turboloze Williams de wereldtitel te veroveren.

Nico’s vader won het kampioenschap in 1982 vooral door uit de problemen te blijven. Pironi, Watson, Prost, Lauda én Arnoux wonnen dat jaar allen 2 races. Maar Didier Pironi crashte zwaar achterop de Renault van Prost in de regen van Hockenheim en moest de resterende vijf races missen, wegens verbrijzelde benen. Zijn carrière in de Formule 1 was ook meteen voorbij.

De Renault-turbo’s van Prost en Arnoux waren snel doch breekbaar, evenals de McLaren-Fords die toen in hun tweede jaar onder leiding van Ron Dennis zaten.

Gilles Villeneuve kwam na vier races om in Zolder en Patrick Tambay moest hals over kop inspringen, toen beoogd opvolger Jan Lammers de grootste kans van zijn leven miste door te crashen in Long Beach.

Tussen al die problemen door had Rosberg, ondanks een diskwalificatie wegens een watertruc in Brazilië en het niet starten vanwege onenigheid tussen FISA en FOCA [voorgangers van de FIA en FOM], genoeg aan een paar kleine scores in de laatste races.

John Watson (McLaren) en Prost (Renault) viel te vaak uit om nog flink in te lopen. Rosberg won de titel uiteindelijk met vijf punten voorsprong op Pironi.

De titel voor Rosberg in 1982 was vooral bijzonder omdat hij het jaar ervoor niet één WK-punt pakte. Dat is ook niet zo moeilijk, want Rosberg senior reed in 1980 en 1981 voor het Copersugar van Emerson Fittipaldi. Die auto’s waren zó slecht, dat Keke halverwege seizoen 1981 vertrok bij het team van de Braziliaanse oud-wereldkampioen.

Na zijn wereldtitel doofde het heilige vuur bij Keke Rosberg. In negen seizoenen Formule 1 kwam Keke Rosberg tot ‘slechts’ vijf overwinningen. Hij ging met pensioen na het seizoen van 1986 (debuut in 1978), maar bleef nog jaren actief in de Formule 1. Zo was hij de manager van Mika Häkkinen tijdens diens wereldkampioenschappen.

Zou Nico Rosberg vaak denken aan zijn vader? Gewoon op safe spelen en die titel is binnen voor Nico.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s