Rotterdam centrum 2015 American Classic

Terwijl Duitse onderzoekers het nut van een milieuzone betwijfelen, en de Nederlandse wethouder het wiel maar opnieuw blijft uitvinden, gaat men in het Belgische ook overstag?

Per 1 februari 2017 mogen ‘vervuilende’ auto’s en vrachtauto’s een groot gedeelte van de stad niet meer in. Daaronder valt niet alleen het centrum, maar praktisch al het bewoonde gebied binnen de Antwerpse ring.

Ook op de Linkeroever mag men niet meer komen met een oudere auto.

Antwerpen gaat zowel oudere diesel- als benzineauto’s weren uit de stad. Daarbij kijkt men gelukkig niet naar bouwjaar [dus toch een tikje slimmer dan de Hollanders], maar naar de Euro-normen waaraan een auto voldoet.

Dieselauto’s moeten minimaal een Euro 4-norm of een Euro 3-norm met roetfilter hebben. De Euro 4-norm werd van kracht in oktober 2006, dus met een diesel van meer dan tien jaar oud val je al snel buiten de boot.

De eisen aan benzineauto’s zijn aanzienlijk minder streng, ten minste Euro-1 is benodigd om Antwerpen in te mogen.

motorstunt_inpublic

Brommers en motorfietsen gaan voorlopig vrijuit en kunnen zich dus met een gerust hart Antwerpen binnen rijden. Weer een reden erbij om je motorrijbewijs te behalen?

Tegen betaling mag je in sommige gevallen met een auto die niet aan de norm voldoet tóch de stad in. Voor voertuigen ouder dan 40 jaar is er een verlaagd tarief, maar deze is niet voor één dag te koop. Voor een weekje toegang ben je 20 euro kwijt. Dieselauto’s met een Euro3-norm en geen roetfilter kunnen voor 20 euro per dag of 30 euro per week de stad in.

Dus als je maar (extra) betaalt, dan is je auto opeens ‘minder vervuilend‘…Ok dan!

Tot 1 februari 2018 krijg je voor elke overtreding een boete van 125 euro. Vanaf die datum kost diezelfde overtreding je 150 euro. Ga je binnen 12 maanden tweemaal de mist in, dan bedraagt de tweede boete 250 euro, terwijl bij drie of meer keer de boete 350 euro bedraagt.

Wat je kunt doen als je per ongeluk de milieuzone inrijdt. Gelijk bij een ‘touch parkeerautomaat’ binnen De Leien een LEZ-dagpas kopen. Er bestaat ook de mogelijkheid om dit vooraf online te doen.

Mijn mening? Het is windowdressing, symboolpolitiek. Maar wel eentje die voor veel hoofdpijn zorgt…

 

Bron: Autoblog.nl

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

»

 1. shivatje schreef:

  Zelf zou ik het moeten promoten maar sta er zeker niet achter. De lage missie zone zoals ze het zo mooi noemen. Het kost de burger weer geld en of het nut heeft ik betwijfel het. Als je merkt hoeveel auto en ook van instanties nog in het stad rijden de fabrieken en noem maar op dan is de kleine man er weerom de dubde van.

  Maar als mensen van buiten antwerpen toch willen kijken of ze binnen mogen of moeten betalen ga dan even naar deze site. http://www.slimnaarantwerpen.be/LEZ

  Aum Shanthi

  • frankyremtlaaaat schreef:

   Ook ik wil schone lucht inademen, maar wat mij het meeste tegen staat is dat als men maar betaalt, je toch Antwerpen in kunt rijden. In Nederland ‘mag’ men gewoon de volle pond aan MRB betalen, maar wordt je wel de toegang ontzegt in bepaalde steden…Dat kromme, daar word ik kriegelig van.

   Bedankt voor je reactie!

 2. shivatje schreef:

  Schone lucht willen we allemaal kunnen inademen. Als ze dan al eens beginnen met minder bomen te kappen. Die auto’s zal het niet maken maar al de andere uitstoten staan ze daar wel eens bij stil.
  Nu komt het allemaal neer om de burger die hun auto goed verzorgen en nu niet meer binnen mogen. Dan nog niet te spreken over de mensen die in de zone wonen en zo een auto hebben die niet meer binnen mag.

  Dus ja ik ben er geen voorstander van al moet ik het spijtig genoeg promoten.

  Aum Shanthi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s