Lifan 320 crashtest

Leek het er nog op dat we de winter konden uitzwaaien…helaas zijn we nog niet af van de sneeuw en ijzel. Om deze koude periode zonder brokken te doorstaan, hier een paar tips.

Mijn eerste tip is meteen ook de belangrijkste: Pas je snelheid aan!

Abrupt gripverlies van je banden met de ondergrond zorgt voor verlies van controle. Bij glad wegdek gebeurt dit veel sneller door te hoge snelheid. Als het ijzelt kan 15 kilometer per uur al te snel zijn. Het probleem verergert als jij de enige bent die zijn verstand gebruikt.

Dat komt omdat de gros van de automobilisten te weinig afstand houd. De remweg is namelijk vele malen langer dan op een droog wegdek, ook al heb je winterbanden onder je auto. En wie zijn dan die ‘hardrijders’ in de sneeuw? Juist…

Vloeiend rijden.

Wat bedoel ik daarmee? Voorkom een abrupte stuurbeweging, te hard remmen of te hard accelereren. Weinigen kunnen de grens van grip van de auto namelijk niet aanvoelen en in een noodsituatie snel genoeg reageren om een aanrijding c.q. schade te voorkomen.

Vloeiend rijden betekent ook ver vooruit kijken. Als je van ver aan ziet komen wat er op de weg gebeurt hoef je veelal niet plotseling te remmen of sturen.

Winterbanden zijn geen garantie.

Winterbanden zijn geen garantie bij een glad wegdek. Winterbanden verhogen je grip en verkorten je remweg dan wel bij sneeuw en ijs, maar dit effect wordt volledig opgeheven als je daardoor harder gaat rijden.

Helaas denken vele ‘coureurs’ met winterbanden dat ze gewoon kunnen rijden “zoals ze gewend zijn”. Daar ligt een schone taak voor de bandenbranche en de ANWB.

En hoe het dus niet moet…Je zou denken dat men in Rusland wel het een en ander hebben ervaren. Maar sneeuw of geen sneeuw, ze blijven crashen…

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Eén reactie »

  1. shivatje schreef:

    Pas je snelheid aan en ken je auto dat zijn de belangrijkste punten die je in de sneeuw moet weten. En ga niet onnodig aan je stuur draaien al is het maar een beetje.

    Aum Shanthi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s