FILES-INDIA-AUTO-HINDUSTAN-AMBASSADOR

De Nederlandse bevolking vergrijst, samen met het auto’s die deelnemen aan het verkeer. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Tien jaar geleden was een auto in privébezit nog gemiddeld 8,3 jaar oud. Tegenwoordig het gestegen naar 10,2 jaar. Bijna 51 procent van alle personenwagens in Nederland zijn 9 jaar oud of ouder. In 2009 was slechts 37 procent ouder dan 9 jaar.

Een auto komt aan zijn einde door middel van de slopershamer als hij gemiddeld 18 jaar oud is. Enkele auto’s zijn minder sloopgevoelig vanwege hun duurzaamheid en blijven dan wat langer door rijden. Zo blijft een Porsche gemiddeld 23,8 jaar op de weg en houd een Volkswagen het 18,1 jaar vol.

(Nou, ze zullen mijn 25-jarige Polootje voorlopig niet slopen)

American classic car in Venezuela

Dit gegeven vraagt om een verklaring. Zo meent de BOVAG dat de APK helpt om wrakken uit het verkeer te weren. Ten tweede zijn auto’s tegenwoordig een stuk beter in elkaar gezet. Tot slot worden er veel minder nieuwe auto’s aangeschaft, want het aantal auto’s van jonger dan 3 jaar daalt al jaren.

De sloop is trouwens niet altijd het einde voor een auto. Een hoop Nederlandse auto’s zetten hun kilometers voort in het buitenland. Vooral de auto’s met dieselmotor zijn geliefd. Ook hier ziet de CBS dat de auto’s bestemd voor export ouder zijn dan voorheen.

Hoogstwaarschijnlijk heeft de crisis van de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat er minder nieuwe auto’s werden verkocht, en het wagenpark dus verouderd. Auto’s zijn ook te duur vergeleken met de buurlanden, België en Duitsland. De overheid wil dan er meer schone auto’s worden gekocht, maar graait teveel qua belasting bij aanschaf van een nieuwe auto.

Het helpt daarbij ook niet dat werkgevers geen vaste contract meer geven, en dus blijft de financiële onzekerheid voor veel mensen een groot factor.

Immers is een nieuwe auto een grote aankoop, net als een eigen woning.

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s