Dragracen is de simpelste vorm van autosport. Je hebt louter een recht stuk asfalt nodig en twee snelle auto’s, die het tegen elkaar opnemen. Maar juist in zo’n simpele sport kan er veel fout gaan. De techniek wordt tot het uiterste getergd, om nog de laatste paardenkrachten eruit te persen.

En dat bereikt men met nitromethaan. Dit goedje wordt gemengd met methanol vanwege het koelende effect en het onderdrukken van het pingelen c.q. voortijdig ontploffen van het brandstofmengsel. Dat mengsel van lucht en brandstof mag namelijk alleen door een bougie-vonk tot ontbranding worden gebracht. Ook wel wel timing geheten.

Met nitromethaan zijn zeer hoge specifieke vermogens te behalen: tot 750/900 pk per 1000 cc motorinhoud bij 90-95% nitromethaan. Het wordt wel als de enige echte dragracebrandstof beschouwd: “Gas (benzine) is for washing parts, Alcohol (ethanol) is for drinking, Nitro is for racing.”

Dus een blok van 7 liter (of 7000 cc) kan dan ruim 5000 tot 6000 pk uitspuwen met behulp van een mechanische compressor (blower). Hoe meer lucht in de cilinder komt, hoe harder de explosie.
Maar dan moet alles wel heel blijven en dat ging in het bovenstaand filmpje dus fout.

Niet voor niets zijn verbindingsbanden verplicht, waardoor het onderdeel niet over de baan vliegt op het moment dat het compleet loskomt van de motor.

Niemand raakte gewond bij het incident, maar de eigenaar zal wel zijn vrije weekeinden moeten inleveren om de schade aan het blok te herstellen.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s