Een Grand Prix van Nederland, in 1985 stond de Grote Prijs voor het laatst op de Formule 1-kalender. Het Max Verstappen-effect zorgt nu voor de vraag of Nederland weer de Formule 1 naar de duinen moet halen.

Jumbo-eigenaar Frits van Eerd zei in gesprek met GPUpdate.net dat hij het “vet” zou vinden. “Nederland moet natuurlijk gewoon een Grand Prix hebben.”, aldus de supermarkt-ondernemer en autosportliefhebber.

Voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers was wat genuanceerder. “Het lijkt zeker niet realistisch“, aldus de 60-jarige. “Al is Amsterdam populair in de wereld, de vraag is of dat genoeg is.”

Prins Bernhard van Oranje toont zich zeer positief over een Grand Prix in de duinen, wat niet raar is aangezien Bernard eigenaar is van de omloop. “Ja, het is zeker realistisch, om daarvan te dromen. We kijken nu naar een onderzoek voor de haalbaarheid, samen met de gemeente.”

Sportief gezien is de Formule 1 in Nederland hartstikke interessant, maar het kan alleen als er vanuit Den Haag een lobby op gang komt. Je moet tientallen miljoenen neerleggen om de race te organiseren, en daarna nog een keer tientallen miljoenen uitgeven om de boel te faciliteren.

En dat is dan ook het grootste struikelblok.

De eisen:
– (ten minste) 4 permanente tribunes worden gebouwd. Momenteel wordt er gewerkt met tijdelijke onoverdekte steiger-tribunes. Dat is onvoldoende in F1-termen.

– het pitcomplex naar de buitenkant van het circuit wordt verplaatst, omdat er te weinig ruimte op het paddock is om het gehele circus te ontvangen. Dat gaat ten koste van het huidige lay-out van Zandvoort.

– de uitloopstroken voor een groot deel geasfalteerd, terwijl er is net opnieuw geasfalteerd op het circuit. Bovendien ontbreekt er de ruimte voor uitloopstroken a la Monza of Maleisië.

– de infrastructuur aanpassen voor vlotte toegang richting en vanaf Zandvoort.

U ziet het…het kost vele miljoenen om Zandvoort aan te passen en we hebben het over Nederland, waar mensen die in de buurt van een circuit (of luchthaven) gaan wonen überhaupt het recht hebben/krijgen om te klagen. Ik schreef mijn allereerste column op dit blog erover…

En dan nog die “organisaties”…

Milieufederatie Noord-Holland, Stichting Duinbehoud en Stichting Geluidshinder. Zij gaan ervan uit dat zij de meerderheid van de mensen, die rondom het circuit wonen, vertegenwoordigen.

Raar, want vooral de “geboren Zandvoorters” zijn vóór het circuit.

Nee, laat Zandvoort Zandvoort blijven en bouw een nieuw circuit op de Maasvlakte, als men daadwerkelijk de Formule 1 naar Nederland wilt halen. In dit land is er trouwens toch genoeg ruimte voor een nieuw circuit erbij…

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s