De Lada Niva. Een eenvoudige terreinwagen van Russisch makelij. En geen poespas a la elektrische sleutel, elektrische handrem..of elektrische stoelen!

In Nederland wordt het Russische merk al een tijdje niet meer ingevoerd, anders zouden er nog veel van deze leuke karren rondrijden. De Niva is echt zo’n auto die een eeuwigheid meegaat.

Fabrikant AvtoVaz –zoals Lada in Rusland wordt genoemd– bouwt de Niva nog steeds. Al heet die intussen gewoon “4×4”. Die Niva zag het levenslicht in 1977 en is sindsdien nagenoeg ongewijzigd in productie.

Vanaf 1994 is er ook een 5-deurs uitvoering verkrijgbaar met een verlengde wielbasis of een 3-deurs pick-up op het chassis van de 5-deurs.

De Niva is vanaf het begin geleverd met een 1.6 liter benzinemotor met carburateur die een vermogen had van 78 pk. Door de strenge milieu-eisen werd die motor in 1995 vervangen door een nieuwe 1,7 monopoint-inspuiting injectiemotor met 84 pk; uiterlijk was deze herkenbaar aan een gewijzigde achterzijde.

In 1996 kwam de 1,9 liter PSA-dieselmotor met 64 pk erbij. De productie daarvan werd echter in 1998 alweer gestaakt maar de productie van de Turbodiesel PSA-motor met 75 pk werd voortgezet tot 2001. In 2000 werd de benzinemotor aangepast met een multipoint-inspuiting en leverde sindsdien 84 pk.

Begin 2011 kreeg de Lada Niva een uiterlijke upgrade met grotere knipperlichten vooraan, een digitale kilometerteller, elektrische ramen, modernere spiegels en een andere ophanging van de achteras en gaat sindsdien door het leven als Lada 4×4 omdat Chevrolet de rechten op het gebruik van de naam Niva had gekocht.

Een schone auto is het geenszins: De 84 pk-versie blaast 264 gram CO2 per kilometer en de nieuwere versie met 80 pk doet 282 gram CO2 per kilometer. Sinds 2010 wordt de Lada Niva niet meer geleverd in Nederland: door de CO2-tax zou de milieubelasting op deze auto en dus de aanschafprijs te hoog zijn.

Dit jaar is de Niva dus 40 kaarsjes oud geworden. Dat gaat in Rusland niet onopgemerkt voorbij met deze feesteditie: de Lada Niva 40 Anniversary is een tot 1.977 exemplaren genummerde reeks, met zwarte accenten op het koetswerk en in de velgen, en speciale “40 Anniversary”-logo’s in het interieur.

Even zoeken op Marktplaats leverde een Niva op uit 2008 met 48.000 kilometers op de teller…prijs was schrikbarend hoog! 5000 euro voor een auto die volgens de verkoper ‘een jaar lang stil heeft gestaan‘…

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s