Peter-Sauber-smoking

Niet alleen Bernie Ecclestone is aan de kant gezet door nieuw management, ook de Zwitser Peter Sauber kan nu slecht toekijken hoe het team presteert dat zijn naam nog altijd draagt.

In 1993 stapte Peter Sauber, gesterkt door successen in de langeafstandsracerij, in de Formule 1. Het lijkt veelbelovend te beginnen met Mercedes als motorpartner, maar de Duitsers kozen voor McLaren. Sauber ging verder met motoren van Ford, tot het in 1995 haar hand kon leggen op oude V10-motoren van Ferrari.

De motoren werden toen rebadged als Sauber Petronas V10.

Ondanks een veel kleiner budget wisten de Zwitsers vaak punten te scoren, maar een overwinning zat er niet in.

Peter Sauber verkocht in 2005 zijn renstal aan BMW, om het in 2009 weer terug te kopen. Sindsdien was het vechten voor de punten en middelen, al was Sauber sinds 2012 geen teambaas meer. Faillissement lag altijd op de loer en het dwong de nieuwe teambaas Monisha Kaltenborn tot rare sprongen, waar de Nederlanders Giedo van der Garde en Robin Frijns slachtoffer van werden.

Felipe Nasr redde het seizoen 2016 door punten te pakken, waarmee het lot van Manor werd voltrokken. Nasr werd niet beloond voor zijn inspanningen. Sauber verloor zeer veel krediet door de malversaties. Na de verkoop van de Sauber-stal aan Longbow Finance trad de 73-jarige Peter Sauber definitief terug uit de koningsklasse van de autosport.

Sinds afgelopen zomer vertoonde de Zwitser zich niet meer in de paddock. Hij mist wel het team heel erg, zo gaf hij in gesprek met Blick aan.

We hadden drie lastige seizoenen in de afgelopen jaren, waarin we vaak slapeloze nachten hebben gehad“, zo kijkt Sauber terug.

Maar ik ben er trots op dat wij er nog zijn. Sauber is het vierde team qua historie op de grid, na Ferrari, Williams en McLaren. Grote namen kwamen en gingen, we hebben Lotus en Tyrrell zien verdwijnen, evenals grote fabrieksteams als Toyota en BMW.”

Wat gaat de Zwitser doen met zijn vrijgekomen tijd? “Als je deelneemt aan de Formule 1, zie je alleen hotels, vliegvelden en circuits. Als pensionado wil ik wel wat meer van de wereld zien.”, aldus Peter Sauber.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s