Een auto gemaakt van gras: het klinkt niet alsof je er veilig mee over de wegen kan scheuren. Toch werken studenten van de TU Eindhoven al twee jaar aan Lina, een duurzame auto gemaakt van de grassoort vlas.

Eerder bouwden de studenten al een auto van onder andere kurk. Maar ze wilden een nog duurzamer, sterker materiaal vinden.

Uiteindelijk leidde dat tot een nieuw materiaal van vlasvezels, een soort gras dus. Daarbij het vlasvezel heel strak over elkaar heen geperst, tot er een plaat ontstaat. Dat wordt samengevoegd met plastic platen gemaakt van suikerbiet, en ontstaat er dan een composietmateriaal.

De auto weegt slechts 300 kilo en in de wagen is plaats voor vier personen. Zeer licht van gewicht, dus verbruikt deze minder brandstof, wat weer is goed voor het milieu.

Betekent dit dat we over tien jaar allemaal in plantaardige auto’s de wegen over scheuren? Waarschijnlijk niet, want om alle auto’s wereldwijd van vlas te maken, is veel meer vlasproductie nodig. Maar in de toekomst kan men misschien auto-onderdelen van vlasplaat maken.

Voor mij is dit niets nieuws, want Henry Ford bouwde al in 1956 een auto gemaakt van stro, katoen en hennep. Ook de Trabant heeft katoen verwerkt in haar bodywork. Maar kennelijk is de lobby van de staalindustrie sterk genoeg –en de politiek te zwak– om dit soort innovatie tegen te houden…

Bron foto’s: TU Eindhoven

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

»

  1. shivatje schreef:

    hahaha ik heb een tuintje in mijn auto 🙂 🙂 🙂

    Aum Shanthi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s