Rijkswaterstaat wil vanaf 1 juli aanstaande de bekende gele praatpalen langs ‘Neerlands wegen‘ buiten werking stellen en verwijderen. Terecht of een ramp op komst?

Rijkswaterstaat en de ANWB adviseren mensen met een opgeladen mobieltje op weg te gaan en het telefoonnummer of de app van een pechhulpverlener paraat te hebben.

Op dit moment zijn er nog ongeveer 3300 praatpalen. Deze worden op termijn, zoals dat heet, ‘duurzaam verwerkt’, vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat (eigenaar van de palen). Een deel komt beschikbaar voor musea die er een willen hebben.

Het was 57 jaar de reddingsboei voor automobilisten met pech“, schrijft de ANWB op haar website. De palen zijn door de komst van de mobiele telefoon overbodig geworden, zo luidt de stelling.

Het lijkt mij weer een staaltje kortzichtig denken van een Nederlandse overheidsinstantie. De apparaten doen het prima, dus waarom nu weer verwijderen? Lekker te laten staan zolang ze het nog doen. Ook handig voor de buitenlandse automobilist die niet het nummer van de ANWB bij zich heeft.

Bovendien zul je maar pech krijgen in een gebied met een lage dekkingsgraad of de wet van Murphy slaat hard toe en je krijgt pech met de auto én mobiel?

En wat te denken van een landelijk netwerkstoring. Kan ook zomaar dat een Turkse, Chinese of Russische hacker gaat rommelen, wat de laatste tijd iets te veel in het nieuws is naar de smaak van uw scribent.

Bovendien kan de overheid in geval van een grote calamiteit (denk kettingbotsing met meer dan 10 of 20 auto’s) veel accurater worden geïnformeerd dan een getraumatiseerde beller ergens op een snelweg. Men hoeft dan alleen te kijken welke praatpaal is geactiveerd.

Helaas heeft België al het verkeerde voorbeeld gegeven. Op 23 januari 2017 werden de praatpalen in Vlaanderen buiten werking gesteld. De oproeppunten in tunnels blijven nog tot mei van dat jaar functioneren, terwijl praatpalen in Wallonië nog tot 2020 open zouden blijven.

Hoe moeilijk wil je het jezelf maken…

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s