Rotterdam centrum 2015 American Classic

Eén op de zeven tweedehands auto’s blijkt een miskoop die door onvoorziene reparaties zo’n 750 euro duurder uitpakt dan voorzien, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Onderzoek
Dat blijkt uit onderzoek van autosite Finnik onder 700 autokopers. Volgens het bedrijf worden er jaarlijks 285.000 miskopen gedaan, met een totale schade aan reparaties van 213 miljoen euro.

Wie een kat in de zak koopt, is niet alleen. Vijfenvijftig procent van de automobilisten heeft weleens een of meer auto’s gekocht waar van alles mis mee bleek. In ruim eenvijfde van de gevallen laat de techniek het afweten. Kapotte koppelingen, olielekkage, rotte uitlaten en motorische problemen komen vaak voor.

Bij 13 procent van de slechte aankopen blijkt het onderhoud niet optimaal. 10 procent noemt de slechte service van het autobedrijf of de particuliere verkoper.

ANWB
De autobranche en ook de ANWB beamen de gevaren van kopen zonder garantie, maar relativeren de uitkomsten van het Finnik-onderzoek ook. Volgens de ANWB is het zaak om je goed voor te bereiden op de aankoop.

Neem altijd iemand mee die verstand heeft van auto’s, vraag of er mankementen zijn – een verkoper moet die melden, en maak een proefrit van minstens een halfuur.

Wie toch zonder garantie koopt kan een aankoopkeuring van een paar honderd euro overwegen. De ANWB kan dat uitvoeren.

Noot:
Sowieso is het altijd een gok als je een tweedehands auto koopt. Vaak verkoopt iemand zijn auto omdat er grote reparaties onderweg zijn. Dat is niet erg, maar sommige figuren vinden het ook nodig om de defecten te verzwijgen én de hoofdprijs te vragen voor een auto die niet voldoet aan de normen die bij zulke bedragen horen.

Helaas gaat het niet alleen om particulieren, maar ook garagebedrijven menen te moeten frauderen met kilometerstanden of zelfs distributiebeurten. Dat laatste is extreem kwalijk, want als de riem knapt loopt de hele motor in de soep.

Bron: AD.nl

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s