De moeizame samenwerking tussen het Japanse Honda en de Britse McLaren wordt voortgezet. Maar is dat met of zonder Fernando Alonso?

McLaren en Honda werken sinds 2015 met elkaar samen, maar dat leidde tot nu toe niet tot overwinningen of zelfs ook maar een podiumplek.

Frustratie

De frustraties kwamen aan het begin van dit seizoen tot een uitbarsting. De nieuwste ICE van de Japanners bleek nog zwakker en onbetrouwbaarder te zijn geworden.

Kort erop gingen er geruchten dat McLaren de samenwerking wilde opzeggen en werd er door de Britten geflirt met Mercedes. Maar Toto Wolff liet namens de Duitsers weten dat een hernieuwde samenwerking er niet in zou zitten.

Dus  zag directeur Zak Brown opeens ‘genoeg redenen voor een verlenging van het bestaande concept, zoals de Amerikaan het blauwtje bij Mercedes wilde camoufleren.

Toekomst

Honda gaat per 2018 doen wat het vanaf het begin al had moeten doen. Een tweede team in de vorm van Sauber zal ook de ‘H’ op haar auto’s plakken.

Men ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet, en blablabla…

Wat er tot op heden (nog) niet duidelijk is, is of Fernando Alonso ook deel uit zal maken van die toekomst.

Tijdverspilling

De tweevoudig wereldkampioen Formule 1 bevestigde op de Indianapolis Motor Speedway zijn reputatie als uitstekend coureur, dus genoeg teams die naar zijn diensten zullen dingen. En des te minder redenen voor de Spanjaard om bij McLaren te blijven.

Drie jaar sukkelt Alonso nu bij McLaren. Drie verspilde jaren nadat hij eerder ook al zijn ambities niet zag vervuld bij Ferrari.

Met de McLaren MCL32 hoeft Alonso zijn hoofd niet te breken over competitieve resultaten, want die zijn gewoon niet-bestaand bij het team. De kans dat McLaren hem binnen afzienbare tijd een competitieve auto kan bieden lijkt ook erg klein te zijn.

Mercedes?

Menig insider is van mening dat Alonso geen kans maakt op een zitje bij Mercedes, zolang Hamilton voor het Duitse team rijdt. Na het gedoe met Rosberg heeft de leiding van Mercedes duidelijk gemaakt dat het niet meer zit te wachten op “twee stieren in de wei”.

Echter beweert Alonso dat Mercedes contact met hem gezocht in de winter, maar wilde hij zelf zijn contract bij McLaren niet verbreken.

Ayrton Senna

Alonso zou zelfs, a la Ayrton Senna, hebben aangeboden om gratis te rijden voor Mercedes, maar dat Mercedes alsnog niet overstag is gegaan.

Ayrton Senna gebruikte deze strategie ook toen Alain Prost in 1993 had afgedwongen dat Ayrton niet zijn teamgenoot mocht worden bij het team van Sir Frank Williams.

Senna zou een jaar later wel in een Williams zitten omdat de clausule enkel gold voor seizoen 1993. In 1994 verviel deze clausule en lag de weg open voor de Braziliaan (ook omdat Prost opstapte), maar toen was daar Imola…

GP AUSTRALIA F1/2017 -<br /> © FOTO STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)

Ferrari?

Een andere mogelijkheid zou oud-werkgever Ferrari kunnen zijn. Maar Alonso vertrok er in 2014, twee jaar eerder dan gepland, na vijf titelloze jaren. Hij gaf eerder dit jaar aan dat de druk op zijn schouders te hoog werd bij het team.

Dat ze in Maranello politieke spelletjes speelde door Felipe Massa aan de kant te schuiven en Kimi naast hem zetten hielp wellicht ook niet mee.

Doch reed Alonso de Fin uiteindelijk aan flarden, wat zijn reputatie alleen maar hielp.

Renault?

Terug naar oude liefde Renault, met wie Fernando Alonso zijn twee titels heeft behaald? De Fransen zitten bijna in hetzelfde schuitje als McLaren, het zij dat de RS17 wel in staat is om punten te pakken in de handen van Nico Hülkenberg.

Maar overwinningen? Nee, het chassis is al minder dan dat van Red Bull. De Oostenrijkers hebben zelfs fouten gemaakt met de RB13, en nog rijdt het fabrieksteam achter deze energiedrankjesfabrikant?

Max Verstappen - Red Bull Junior

Red Bull

Het enige wat we wel zeker weten, is dat het uitgesloten is dat Fernando Alonso voor Red Bull gaat rijden. Het past niet (meer) in de filosofie van het team om een gearriveerde coureur aan te trekken.

Maar we zijn vaker wel verrast in de Formule 1, juist omdat het de Formule 1 is…

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s