Een forse boete van 239 Euro zal uw deel zijn, indien u uw smartphone bedient onder het rijden terwijl deze in het houdertje is geklikt…

De rechter heeft namelijk geoordeeld dat deze praktijk gelijk staat aan het ‘traditionele’ bedienen van je telefoon achter het stuur met je handen. Zodoende kan je er dus ook een boete voor krijgen.

Begrippen
De uitspraak werd gedaan nadat een man in beroep ging tegen een boete van 239 Euro voor het gebruiken van zijn telefoon tijdens het rijden.

Volgens de man had hij alleen zijn telefoon bediend terwijl deze in een houder stond. De politie beaamde dat wel, maar schreef toch de boete uit.

Velen en ook uw scribent bedienen wel eens de smartphone terwijl het in een houder staat. Bijvoorbeeld bij het navigeren, maar de rechter heeft nu dus geoordeeld dat dat niet mag.

Of gaat het puur om het aanraken/vasthouden van een telefoon omdat de wet daarin niet compleet is? Immers bestaat deze wet al sinds 2003, nog voordat smartphones c.q. touchscreens gemeengoed werden.

Het gaat allemaal om de definitie van wat men onder ‘vasthouden’ verstaat. Volgens de rechter valt niet alleen het letterlijk vasthouden van het apparaat eronder, maar moet het begrip breder gezien worden.

OvJ
De officier van justitie stelt namelijk dat de man zichtbaar bezig was met zijn telefoon en dat hij gedurende het passeren van het opvallende dienstvoertuig naar zijn telefoon keek. Daarmee zou er wel zijn voldaan aan het –flink opgerekte– begrip ‘vasthouden’.

De man zou dus te lang naar zijn telefoon hebben gekeken. Maar hoelang is ‘te lang’? Er werd geen melding gemaakt van opzichtig of opvallend slingeren. Louter zag de agent dat de man naar een telefoonscherm keek.

Rekbaar?
Hoe rekbaar is dat vasthouden dan? Wie zit er wel eens te eten achter het stuur? Talloze vrachtwagenchauffeurs doen niet anders. En hoe zit het met het bedienen van de radio? Een separaat navigatiesysteem dat al achterhaald is door de ‘navi‘ op de smartphone?

Toegegeven, daarvoor heeft het zogeheten kapstokartikel.

Artikel 5 van de Wegenverkeerswet:

Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Maar zoals eerder gezegd, dat werd niet vermeld door de politie.

Toekomst
En dan te bedenken dat de autofabrikanten in de nabije toekomst meer interactieve systemen a la Tesla in hun auto’s willen gaan aanbieden. Dit lijk mij daarom te veel op een ‘gevalletje graaien‘, dan dat men daadwerkelijk het verkeersveiligheid op het oog heeft.

Iedereen dient zich op de weg te concentreren achter het stuur van een motorvoertuig. Dat staat honderd procent vast. Maar het is vrij bizar dat een overheid, die onkundig is om mee te gaan met de tijd, simpelweg via omwegen boetes oplegt zonder zaken echt te verduidelijken.

Dat kost deze bestuurder een belachelijk som geld zonder dat hij daadwerkelijk een gevaar zou zijn geweest…

Voor de volledige uitspraak kun u hier terecht.

Advertenties

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

»

 1. JasMien schreef:

  Eerlijk, dat doe ik ook hoor, als hij in de houder staat.
  Goed dat ik weet dat het niet mag!!

  • frankyremtlaaaat schreef:

   Het is de vraag wat er wordt verstaan onder ‘te lang naar de telefoon kijken’.

   Zelfs de politie erkent dat mensen hun smartphone gebruiken als navigatie, maar er zijn ook mensen die het misbruiken om te Snapchatten terwijl het apparaat in de houder zit.

   En als deze man te lang op zijn TomTom had gekeken, had hij dan ook een boete gehad. Nee, en dat is nu het kromme!

   De wetgeving loopt eigenlijk (weer eens) achter op de technologische ontwikkelingen!

   Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s