(bron foto:Theophilus Chin)

Een sports utility vehicle (SUV) is een auto met een hoog laadvermogen en de capaciteit om passagiers te vervoeren, zoals een stationwagon, in de meeste gevallen gecombineerd met off-road-techniek in de vorm van vierwielaandrijving (4WD).

SUV’s bestaan feitelijk al lang, de Range Rover dateert bijvoorbeeld van 1970, maar de benaming SUV is sinds eind jaren negentig overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. De SUV wordt door de meeste eigenaren gebruikt als grote gezinsauto; het ruwe terrein wordt zelden opgezocht, sommige kleinere SUV’s zijn zelfs ongeschikt om op ruw terrein te rijden.

Oké, tot zover Wikipedia.

Concurrentie

Toch zijn er merken die zich er niet aan willen wagen. “Een SUV van Ferrari? Never nooit niet!“, zo verweerde de fabrikant van mechanische raspaardjes zich nog. Maar de concurrentie heeft er minder moeite mee.

Concurrenten als Porsche verdienen zeer veel geld aan de zogeheten ‘sport-SUV’ en aartsrivaal Lamborghini is allang bezig een SUV te ontwikkelen. De Lamborghini Urus moet begin 2018 op de markt komen. Zelfs Rolls-Royce ontwikkelt een SUV, en dat wordt werkelijk een mastodont op wielen gelijk aan zijn eigen concurrent, de Bentley Bentayga.

FUV

Rijken uit China, Rusland en het Midden-Oosten willen toch een sportief en/of super-de-luxe model met een hogere instap. En ook in Europa staan er genoeg liefhebbers te wachten op dergelijke modellen. Dus kwamen de mensen bij Ferrari terug op hun stoere woordjes en hebben ze al een basis ontwikkeld.

Ferrari noemt hun aanstaande SUV trouwens een FUV: oftewel Ferrari Utility Vehicle. Hiermee wil het merk benadrukken dat ze toch echt een speciaal soort auto gaan ontwikkelen. Maar het blijft een SUV, welk marketingnaampje de Italianen eraan willen hangen…

Over frankyremtlaaaat

Crazy about cars en autosport. Writer for gppits.net and photographer with own blog (frankyreinphotography).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s